Μήνυμα προς ΗΠΑ από Μέρκελ η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

Μήνυμα προς ΗΠΑ από Μέρκελ η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδιώκοντας να διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι αναζητεί εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας και να αμβλύνει τις μεταξύ τους εντάσεις, η Αγκελα Μέρκελ θα ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν. Εντός της εβδομάδας θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικά στελέχη στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Μεταξύ άλλων θα συζητήσει για την πορεία κατασκευής του αγωγού ΤΑNAΡ (Τrans – Anatolian Pipeline), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, αλλά και για την αύξηση των προμηθειών της χώρας μέσω αυτού του διαύλου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιλέγει να κάνει αυτή την κίνηση, για να απαντήσει στην έντονη κριτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον αγωγό Nord Stream 2. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, προς τη Γερμανία. Ο κ. Τραμπ θέλει να πείσει την κ. Μέρκελ να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και κατηγορεί τη Γερμανία ότι είναι προσδεδεμένη στο ρωσικό ενεργειακό άρμα.

Πάντως, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στη Γερμανία αναφέρει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω ανάπτυξη του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», ο οποίος συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Μέσω αυτού του διαδρόμου συνδέεται ο αγωγός ΤΑNAΡ (Trans Anatolian Pipeline) από το Αζερμπαϊτζάν με τον ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) της Αδριατικής, που διασχίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία. «Αποτελεί σημαντικό μέρος της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επιλογή διαφορετικών παρόχων φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει ότι, εκτός από τη Ρωσία, θα υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές προμηθειών για τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους καταναλωτές», τόνισε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται να επεκταθεί ο «Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου», έτσι ώστε να συμπεριλάβει και άλλες χώρες, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.

Η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να δηλώσει τη στήριξή της στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. για περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία και τον αγωγό Nord Stream 2. Eν τω μεταξύ, επισκέπτεται το Μπακού την ίδια περίοδο που προχωρούν τα σχέδια κατασκευής του ΤΑNAΡ (Τrans Anatolian Pipeline) από το τεράστιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στο Αζερμπαϊτζάν με τελικό προορισμό την Ε.Ε. Οι επενδύσεις ανέρχονται στα 40 δισ. δολάρια για τον αγωγό, που θα εκτείνεται σε μήκος 3.500 χιλιομέτρων. Αυτή την περίοδο είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στον κλάδο της ενέργειας παγκοσμίως. Τις εργασίες εκτελεί κοινοπραξία που, ως επί το πλείστον, είναι συμφερόντων Αζερμπαϊτζάν, το οποίο εισέρχεται στη δεύτερη φάση του έργου κατασκευής του ΤΑNAΡ. Θα τροφοδοτείται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο θα παράγει 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, αρχής γενομένης από το 2020, όπως αναφέρει το Reuters. Από αυτά, τα 10 δισ. κυβικά μέτρα θα διοχετευθούν στην Ευρώπη και τα 6 δισ. κυβικά μέτρα στην Τουρκία. Στο εγγύς μέλλον μπορεί να αντληθεί φυσικό αέριο και από το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ιράκ. Σε μία κίνηση καλής θελήσεως, τέλος, η Ρωσία, το Ιράν, το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν συμφώνησαν κατ’ αρχήν πώς θα διανείμουν μεταξύ τους τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή