Κατεβάζει ταχύτητα η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Κατεβάζει ταχύτητα η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολούθησε να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών της IHS Markit, ωστόσο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους το επόμενο διάστημα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Αν εξαιρέσουμε τη Γερμανία και τη Γαλλία, στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η παραγωγή και ο ρυθμός αύξησης νέων παραγγελιών υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών της Ευρωζώνης (περιλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποίηση) ενισχύθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο στο 54,4 από το 54,3 τον Ιούλιο, ωστόσο η αύξηση της παραγωγής ήταν η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2017 και σημαντικά χαμηλότερη από την αύξηση της παραγωγής που είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Ομοίως καταγράφηκε οριακή αύξηση των νέων παραγγελιών σε υπηρεσίες και σε μεταποίηση, ωστόσο αυτή ήταν η ασθενέστερη από τον Δεκέμβριο του 2016. Η απασχόληση αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, στον τομέα των υπηρεσιών με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2007, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης μισθών στη μεταποίηση ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 μηνών.

Οι προσδοκίες για μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησαν για τους δύο τομείς στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών (σε χαμηλό 34 μηνών για τη μεταποίηση και σε χαμηλό 21 μηνών για τις υπηρεσίες). Σε επίπεδο κρατών η παραγωγή στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση επιταχύνθηκε σε Γαλλία και σε Γερμανία, ωστόσο επιβραδύνθηκε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στη Γερμανία είχαμε επιτάχυνση της παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο, γεγονός που γεννά προσδοκίες για επιτάχυνση του ΑΕΠ από 0,4% το δεύτερο τρίμηνο στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την IHS Markit. Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως στις υπηρεσίες, ωστόσο στη μεταποίηση οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Στη Γαλλία είχαμε ενίσχυση της παραγωγής σε υπηρεσίες και σε μεταποίηση με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ωστόσο οι προσδοκίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.

«Τα στοιχεία από την έρευνα δείχνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολούθησε να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό τον Αύγουστο, ενισχύοντας την ελπίδα πως ο ρυθμός ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο θα είναι 0,4%, όσο ήταν και το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Η απασχόληση παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, επισήμανε ο κ. Γουίλιαμσον, γεγονός που θα ενισχύσει την κατανάλωση και θα συμβάλει ώστε να αντισταθμιστεί η πτώση των εξαγωγών, ωστόσο η ζήτηση για υπηρεσίες και για αγαθά θα πρέπει να ενισχυθεί για να υποστηριχθούν η παραγωγή και η απασχόληση τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή