Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέους δασμούς και η Κίνα αντέδρασε άμεσα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέους δασμούς και η Κίνα αντέδρασε άμεσα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επέβαλαν εκατέρωθεν νέους δασμούς 25% σε εισαγωγές 16 δισ. δολ. Τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες, την ώρα που διεξάγονται διμερείς διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον.

Οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από τους δασμούς είναι περιορισμένες, αλλά αν γενικευθεί ο εμπορικός πόλεμος, θα επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία.

Οι σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι, στοχεύουν στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης, αναφέρει το CNBC. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για θέματα διεθνών υποθέσεων, Ντέιβιντ Μάλπας και από την Κίνα ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σουβέν. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Είναι οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μετά τον Ιούνιο. Δεν αναμένεται να καταλήξουν σε σημαντικές αποφάσεις. Το πολύ σε κοινό ανακοινωθέν για συνέχιση του διαλόγου σε θετικό κλίμα.

Οι εκατέρωθεν νέοι δασμοί αφορούν 279 κατηγορίες προϊόντων. Η Κίνα θα προσφύγει γι’ αυτό το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα, οι οποίες θα πληγούν, αφορούν μεταξύ άλλων τον γαιάνθρακα, τον χάλυβα, τα ιατρικά μηχανήματα, τα προϊόντα διαχείρισης αποβλήτων, τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Οι κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν από μοτοσικλέτες και σκούτερ μέχρι ημιαγωγούς, χημικά προϊόντα και πλαστικά. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s Investors Service, «η ένταση στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου αναμένεται φέτος να κλιμακωθεί, επηρεάζοντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ οι όποιοι επιπρόσθετοι δασμοί θα σημάνουν περαιτέρω επιδείνωση». Επιπλέον, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προειδοποιούν ότι η όξυνση και η γενίκευση του εμπορικού πολέμου θα ανακόψουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, που ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας το β΄ τρίμηνο του 2018.

Τις τελευταίες μέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν αναμένει κάτι σημαντικό να προκύψει από τις διμερείς συνομιλίες, εν αντιθέσει με τον Σι Τζινπίνγκ που εμφανίζεται αισιόδοξος.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τραμπ και τα σκληροπυρηνικά στελέχη του επιτελείου αισθάνονται ότι ενισχύθηκαν μετά τις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Εντός Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ διαπίστωσε ότι η αγορά αντέδρασε υποτονικά στους χειρισμούς του στο διεθνές εμπόριο. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγύρισε μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για τη θετική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι παραμένει δημοφιλής στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Ταυτόχρονα, η οικονομία της Κίνας τους τελευταίους μήνες έχει δείξει σημάδια εξασθένησης, κάτι, που, σύμφωνα με την άποψη του Τραμπ, δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ. «Τους τελευταίους τρεις μήνες της επιβολής εκατέρωθεν δασμών και των διαπραγματεύσεων μάθαμε πως ενισχύθηκαν οι σκληροπυρηνικοί συνεργάτες του προέδρου, που είναι υπέρμαχοι του εμπορικού πολέμου», επισημαίνει ο Σκοτ Κένεντι, εμπειρογνώμονας σε θέματα σινοαμερικανικών σχέσεων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Προσθέτει με κάποια δόση ειρωνείας: «Η οικονομία μας πηγαίνει θαυμάσια και η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι υψηλή, οπότε ως ΗΠΑ μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα και το ακατόρθωτο».

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επιθυμεί να βρει λύση μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ άλλοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της πίεσης προς την Κίνα. Ενας από αυτούς είναι ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Τέλος, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονταν σειρά αιτημάτων των ΗΠΑ για τις σινοαμερικανικές συνομιλίες, αλλά υπήρχαν αντιρρήσεις από διάφορα στελέχη του επιτελείου Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή