Κέρδη στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ

Κέρδη στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες είχαν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ, ενώ υποχώρησε περαιτέρω το δολάριο. Βασικός παράγοντας που επηρέασε το κλίμα ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι οι οικονομικές συνθήκες ευνοούν τη σταδιακή αύξηση των επιτόκιων. Αρα, εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται ζωηρά, η Fed δεν θα επισπεύσει τις κινήσεις της. Ο κ. Πάουελ μίλησε, στο πλαίσιο του ετησίου συνεδρίου στο Τζάκσον Χόουλ του Κάνσας των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν διοικητές κεντρικών τραπεζών και οικονομικών παραγόντων. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο και άλλη μία φορά πριν από την εκπνοή του 2018. Ωστόσο, στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις αυξήσεις των επιτοκίων και ζήτησε από τη Fed να κάνει περισσότερα για να τον βοηθήσει στην οικονομία.

Χθες ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας. Οι επενδυτές αγνόησαν τις δηλώσεις του κ. Τραμπ για στήριξη της χώρας. Oι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας ανήλθαν έως και 7 μονάδες βάσης στο 3,14%, τα υψηλότερα επίπεδα εβδομάδας. Αντιστοίχως η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ιταλικών και των 10ετών ισπανικών ομολόγων έφθασε στις 174 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.

Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο 0,7%, στο 1,1625 δολ. Βοηθητικά λειτούργησαν τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Γερμανίας. Ο δείκτης S&P πριν από το κλείσιμο ενισχυόταν 0,67% και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά του για την ημέρα στις 2.875,60 μονάδες. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,1%, στη Φρανκφούρτη ο Dax με κέρδη της τάξεως του 0,2% και στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη της τάξεως του 0,24%. Στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με κέρδη 0,23% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο της τάξεως του 0,19%. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του «μαύρου χρυσού» σημείωνε άνοδο, κλείνοντας την πρώτη εβδομάδα με κέρδη μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 1,8% στα 69,04 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή