Αντίποινα σε κάθε αμερικανικό δασμό από το Πεκίνο

Αντίποινα σε κάθε αμερικανικό δασμό από το Πεκίνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα εξακολουθήσει να απαντάει σε κάθε νέο δασμό που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές της. Ωστόσο, τα αντίποινα θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένα, για να μην πληγούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα, δήλωσε χθες ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιου Κουν. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Λιου δήλωσε ότι η επίπτωση στην κινεζική οικονομία των εμπορικών διενέξεων με τις ΗΠΑ είναι μικρή, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κίνας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο. Ο κ. Λιου επισήμανε ότι το Πεκίνο θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για να υποστηρίξει εργαζομένους και ανέργους που έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Προέβλεψε επίσης ότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα αυξήσουν το 2018 την έκδοση ομολόγων, με το ποσό να υπερβαίνει τα 145 εκατ. δολάρια έως τα τέλη του τριμήνου, ώστε να υποστηρίξουν τις επενδύσεις σε έργα υποδομών. Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο την Πέμπτη, μετά την επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων και την άμεση απάντηση της Κίνας.

Από τις αρχές Ιουλίου, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε προϊόντα συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων. «Η Κίνα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο, αλλά θα απαντήσουμε αποφασιστικά στα παράλογα μέτρα που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Λιου. «Αν επιμείνουν οι ΗΠΑ με αυτά τα μέτρα, θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας», προσέθεσε. Μέχρι σήμερα το Πεκίνο είτε έχει επιβάλει υψηλότερους δασμούς είτε προγραμματίζει να το κάνει σε εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ συνολικής αξίας 110 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση έχει εξαιρέσει από τους υψηλότερους δασμούς τις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και αμερικανικών αεροσκαφών, προϊόντα που είναι πολύ σημαντικά για την κινεζική οικονομία.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος. Ο κ. Λιου επισήμανε πως η κυβέρνησή του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα από την αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. «Οταν παίρνουμε μέτρα, προσπαθούμε να μη ζημιώσουμε τα συμφέροντα ξένων εταιρειών που λειτουργούν στην Κίνα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι κυρώσεις μας είναι στοχευμένες, ώστε να αποφύγουμε να τις επηρεάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο». Αμερικανικές αλυσίδες φαγητού, αναψυκτικών και καφέ είναι πολύ διαδεδομένες στις κινεζικές πόλεις, ενώ πολύ δημοφιλή είναι και αμερικανικά προϊόντα, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και ρούχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή