Οι Τόρις βάλλουν εναντίον του Χάμοντ για το Brexit

Οι Τόρις βάλλουν εναντίον του Χάμοντ για το Brexit

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση δέχθηκε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ από υποστηρικτές της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή προειδοποίησε ότι έξοδος χωρίς εμπορική συμφωνία θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας. Οι επιθέσεις κατά του κ. Χάμοντ δεν είναι οι πρώτες ούτε θα είναι και οι τελευταίες. Αποτυπώνουν τις έντονες διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται από τους πλέον φιλοευρωπαίους υπουργούς της κυβέρνησης Μέι. Οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τον Χάμοντ ότι είναι υπερβολικά απαισιόδοξος σχετικά με το μέλλον της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από τον Ε.Ε. Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο κ. Χάμοντ αναφέρθηκε σε προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις οποίες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε., τότε το 2033 οι δανειακές ανάγκες του βρετανικού δημοσίου θα είναι κατά 80 δισ. λίρες στερλίνες υψηλότερες.

Η επιστολή προκάλεσε την οργή ηγετικού στελέχους ομάδας Βρετανών βουλευτών των Συντηρητικών, ο οποίος είπε πως οι προβλέψεις είναι λανθασμένες και πως η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν θα είναι τόσο επιζήμια όσο προβλέπει ο Χάμοντ. «Είναι γεγονός πως ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε το υπουργείο θέλουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., οπότε επαναλαμβάνουν όσα έχουν πει κάθε φορά ολοένα και πιο δυνατά», δήλωσε ο κ. Τζέικομπ Ρις-Μογκ στην εφημερίδα Times. Το Λονδίνο επιθυμεί, ουσιαστικά, να εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς να χάσει τα περισσότερα από τα προνόμια που απολαμβάνει σήμερα ως μέλος. Αυτό οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αποδεχθούν, διότι θα αποδυνάμωναν κατά πολύ την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Η απουσία προόδου οδηγεί Λονδίνο και Βρυξέλλες να προετοιμαστούν για την περίπτωση σκληρού Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή