Κλιμάκωση εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας

Κλιμάκωση εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλεμο χαρακωμάτων, με αφορμή τις εμπορικές τους σχέσεις, επιδίδονται τις τελευταίες μέρες Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα. Ενώ οι διμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση επιβάλλοντας νέους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές, με το Πεκίνο να απαντά άμεσα με αντίποινα αντίστοιχης ισχύος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον να βρίσκονται σε εξέλιξη, ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν εκατέρωθεν νέους δασμούς 25% σε εισαγωγές 16 δισ. δολαρίων. Οι νέοι δασμοί αφορούν 279 κατηγορίες προϊόντων. Οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα, οι οποίες θα πληγούν, αφορούν μεταξύ άλλων τον γαιάνθρακα, τον χάλυβα, τα ιατρικά μηχανήματα, τα προϊόντα διαχείρισης αποβλήτων, τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Από την άλλη πλευρά, κινεζικές εξαγωγές που πλήττονται αφορούν από μοτοσικλέτες και σκούτερ μέχρι ημιαγωγούς, χημικά προϊόντα και πλαστικά.

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων προκαλεί διεθνή ανησυχία, διότι μπορεί να καταλήξει σε αυτό που ουδείς επιθυμεί, την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s Investors Service, «η ένταση στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου αναμένεται να κλιμακωθεί φέτος, επηρεάζοντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ οι όποιοι επιπρόσθετοι δασμοί θα σημάνουν περαιτέρω επιδείνωση». Στο εσωτερικό των ΗΠΑ αυξάνονται διαρκώς οι προειδοποιήσεις ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα έχει αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters επισημαίνουν ότι η όξυνση και η γενίκευση του εμπορικού πολέμου θα ανακόψουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, που ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας το β΄ τρίμηνο του 2018. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις απευθύνει το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση στις τιμές πρώτων υλών και καταναλωτικών αγαθών, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προκαταβάλλει τα αποτελέσματα των όποιων διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι δεν περιμένει πολλά, κρατάει –προς το παρόν– μια «εμπορική πυρηνική βόμβα» σε αδράνεια. Πρόκειται για την απειλή της επιβολής δασμών σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Ο κατάλογος με τους πιθανούς στόχους περιλαμβάνει θαλασσινά, έπιπλα και φωτιστικά, ελαστικά αυτοκινήτων, χημικά προϊόντα, πλαστικά, ποδήλατα, παιδικά καθίσματα και πολλά άλλα. Σύμφωνα με αναλυτές, η υλοποίηση της απειλής θα έχει συνέπειες που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, καθώς θα συνοδευτεί από κινεζικά αντίποινα αντίστοιχης ισχύος, προκαλώντας βαρύ πλήγμα σε εξαγωγείς, προμηθευτές, παραγωγούς, μεταφορείς και βέβαια στους καταναλωτές.

Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος που επικρατεί, είναι η δήλωση του Κινέζου υπουργού Οικονομικών Λιου Κουν, την Παρασκευή, ότι το Πεκίνο θα απαντήσει άμεσα σε κάθε νέο δασμό που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ. Ο κ. Λιου παραδέχθηκε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να πλήξει την απασχόληση στις ΗΠΑ, αλλά η κινεζική πλευρά θα στηρίξει με κάθε τρόπο όσους Κινέζους πολίτες χάσουν την εργασία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή