Απειλή ο «στριμωγμένος» Ντ. Τραμπ και η ενίσχυση των σκληροπυρηνικών

Απειλή ο «στριμωγμένος» Ντ. Τραμπ και η ενίσχυση των σκληροπυρηνικών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες ανησυχίες διατυπώνουν διπλωματικές πηγές για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η ένταση που επικρατεί, ενισχύει, τόσο στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, τις θέσεις των σκληροπυρηνικών.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες της επιβολής εκατέρωθεν δασμών και των διαπραγματεύσεων μάθαμε ότι κέρδισαν έδαφος οι σκληροπυρηνικοί συνεργάτες του προέδρου, που είναι υπέρμαχοι του εμπορικού πολέμου», επισημαίνει ο Σκοτ Κένεντι, εμπειρογνώμονας σε θέματα σινοαμερικανικών σχέσεων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Προσθέτει με κάποια δόση ειρωνείας: «Η οικονομία μας πηγαίνει θαυμάσια και η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι υψηλή, οπότε ως ΗΠΑ μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη και το ακατόρθωτο».

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επιθυμεί να βρει λύση μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ άλλοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της πίεσης προς την Κίνα. Ενας από αυτούς είναι ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Ομως, καθώς στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος Τραμπ εντείνονται λόγω των δικαστικών περιπετειών του, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδρασή του και ποιον ελιγμό θα επιχειρήσει αν αισθανθεί ότι εγκλωβίζεται.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, υποστήριξε πρόσφατα ότι «ένας υποψήφιος» του έδωσε εντολή να πληρώσει δύο γυναίκες ώστε να τις αποτρέψει από το να μιλήσουν δημοσίως για ερωτικές σχέσεις που είχαν με τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2016.

Ο Κόεν δήλωσε ένοχος για την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της παραβίασης της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής καμπάνιας. Ο δικηγόρος του Κόεν είπε επίσης ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να βοηθήσει τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική καμπάνια του 2016. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε τον Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, ένοχο για οκτώ κατηγορίες περί φορολογικής και τραπεζικής απάτης. Οι κατηγορίες σχετίζονταν με τη δραστηριότητα του Μάναφορτ στις ουκρανικές εκλογές του 2010. Ο Τραμπ δεν ανέφερε τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης.

Ωστόσο, επανέλαβε την υπόσχεση να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αν και υποτίθεται πως έχει «παγώσει» αυτούς τους δασμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. «Ενας στριμωγμένος Τραμπ είναι πιο απρόβλεπτος, άρα πιο επικίνδυνος», τονίζουν με νόημα άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή