Γαλλογερμανικό μέτωπο κατά κυρώσεων ΗΠΑ σε τρίτες χώρες

Γαλλογερμανικό μέτωπο κατά κυρώσεων ΗΠΑ σε τρίτες χώρες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία και η Γαλλία διερευνούν τρόπους προκειμένου να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος χωρών με τις οποίες έχουν αναπτύξει επιχειρηματικές σχέσεις αλλά έχουν μπει στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, όπως το Ιράν. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν ότι στις συζητήσεις αυτές συμμετέχει και η Βρετανία, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να μην υποστούν τις συνέπειες της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στις πιθανές λύσεις μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και οι κεντρικές τράπεζες αυτών των ευρωπαϊκών χωρών.

«Το συζητάμε με το Βερολίνο, διότι ήμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό ή γαλλογερμανικό εργαλείο χρηματοδότησης για να μη μετατραπούμε σε παράπλευρη απώλεια της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ, σε συνάντηση με την Ενωση Οικονομικών Ρεπόρτερ (AJEF.) «Θέλω η Ευρώπη να λειτουργεί ανεξάρτητα και να μην είναι υποτελής σε άλλες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε δικά της μέσα χρηματοδότησης που σήμερα δεν υπάρχουν», προσέθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον περασμένο Μάιο και επανέφερε τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας, της Ρωσίας αλλά και της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Daimler και η Total έχουν «παγώσει» κάθε δραστηριότητα στο Ιράν, ή ανακάλεσαν επενδυτικά σχέδια για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δεν επανέφερε μόνον κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες ίσχυαν πριν από τη σύναψη πυρηνικής συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015. Προβλέπονται, επίσης, κυρώσεις κατά τρίτων που διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες με έντονη παρουσία στην ιρανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε χρηματοδότησης σε όρους δολαρίων. Δηλαδή μια εταιρεία δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια.

Το Βερολίνο και το Παρίσι αναζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και να περιορίσουν την εξάρτησή τους στις αγορές των ΗΠΑ. Αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Λεονίντ Μπερσίνσκι του πρακτορείου Bloomberg, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός των ΗΠΑ διατηρούν περιουσιακά στοιχεία 12,6 τρισ. σε δολάρια, ξεπερνώντας αντίστοιχες τοποθετήσεις των αμερικανικών τραπεζών. Παρότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους σε δολάρια κατά 42% την περίοδο 2007 – 2017, η έκθεσή τους είναι υψηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή