Ο Ελον Μασκ εγκαταλείπει το σχέδιο εξόδου της Tesla από το Χρηματιστήριο

Ο Ελον Μασκ εγκαταλείπει το σχέδιο εξόδου της Tesla από το Χρηματιστήριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνίδια απόφαση του ιδρυτή της Τesla, Ελον Μασκ, να εγκαταλείψει το σχέδιό του να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης, είχε αντίκτυπο στη μετοχή της. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε χθες σχεδόν 3% στην αμερικανική αγορά. Συγκεκριμένα, είχε υποχωρήσει έως τα 308,81 δολάρια, παρότι σταδιακά ανέκαμψε και περιόρισε τις απώλειές της στο 1,46% πριν από το κλείσιμο. Διαμορφωνόταν στα 318,12 δολάρια. Αφορμή της αντίδρασης των επενδυτών ήταν οι κινήσεις Μασκ. Οσο αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι θέλει να αποσύρει την εταιρεία και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, εξίσου απρόσμενα άλλαξε γραμμή πλεύσης.

Σε ανάρτησή του στο ιστολόγιό του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωνε ότι μετά τις συζητήσεις με τραπεζικά στελέχη της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, φάνηκε ότι οι περισσότεροι από τους μετόχους της Tesla ήταν αρνητικοί στην έξοδό της από το χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο εξόδου δεν θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Το προαναφερθέν τουιτάρισμα έγινε πριν από τρεις εβδομάδες και έκτοτε η τιμή της μετοχής της Tesla έχει υποχωρήσει κατά 15%. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, έπειτα από όλα αυτά ανακύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του Ελον Μασκ. Η αξιοπιστία αυτή τίθεται εν αμφιβόλω υπό το πρίσμα των ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). H Eπιτροπή θέλει να ερευνήσει αν ίσχυε ότι κ. Μασκ είχε εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter. «Η ενεργός συμμετοχή του Ελον Μασκ στην Tesla είναι ζωτικής σημασίας», επισημαίνει ο Τζόζεφ Σπακ, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο δίπλα του, ο οποίος θα τον βοηθήσει να κάνει τις ιδέες του πράξη».

Οπως επισημαίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το καίριο κτύπημα για τον Ελον Μασκ ήταν η αποστασιοποίηση των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Σαουδικής Αραβίας, που διατηρούν μερίδιο στην Tesla. Ενοχλήθηκαν επειδή ο επιχειρηματίας δημοσιοποίησε τις επαφές που είχε μαζί τους και τις προθέσεις τους να τον στηρίξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή