ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ferrari 250 GTO δημοπρατήθηκε για 48,4 εκατ. δολ.

6--5

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συστήνουν στους πελάτες τους να αγοράσουν μετοχές. Ενδεχομένως, όμως, να ήταν πιο επικερδές για εκείνους να στραφούν στην αγορά αυτοκινήτων-αντικών. Το Σάββατο σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη συγκεκριμένη αγορά. Μία Ferrari του 1962, συγκεκριμένα το μοντέλο Ferrari 250 GTO, δημοπρατήθηκε για 48,4 εκατ. δολάρια. Σε μόλις 12 λεπτά αφότου ξεκίνησε η διαδικασία, έφθασε να πωληθεί για 48,4 εκατ. δολάρια σε άγνωστο συλλέκτη, όπως αναφέρει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes. Η εν λόγω τιμή είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την προηγουμένη τιμή-ρεκόρ για πώληση αυτοκινήτου αντίκα πριν από τέσσερα χρόνια.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, παρακολουθώντας κανείς τα ρεκόρ που σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά και τα ρεκόρ στις δημοπρασίες αυτοκινήτων, θα εκπλαγεί. Την τελευταία δεκαετία, οι αποδόσεις των δεικτών έχουν αυξηθεί κατά 158%. Είναι όμως πολύ μικρότερες εν συγκρίσει με την απόδοση του δείκτη Hagerty σχετικά με τις τιμές των Ferrari, ο οποίος το ίδιο διάστημα έχει τριπλασιαστεί.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να αναφερθούμε και στο ποσό των 450 εκατ. δολαρίων που δόθηκε για την αγορά του πολύ σημαντικού ζωγραφικού πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Ο Σωτήρας του κόσμου». Τα 450 εκατ. δολάρια για τον πίνακα αυτόν αποτελούν ιστορικά την υψηλότερη τιμή για έργο τέχνης. «Ολα αυτά θα πρέπει να κάνουν αναλυτές και οικονομολόγους να ανησυχούν», επισημαίνει ο Σέιν Ολιβερ, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρεία επενδύσεων AMP Capital Investors. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του αφορούσε την αποδοτικότητα των αγορών και τη δημιουργία «φούσκας» σε αυτές.

«Βλέποντας όλα αυτά τα ρεκόρ, αντιλαμβανόμαστε πως η υπερβολή και ο παραλογισμός έχουν επανακάμψει. Το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για έναν πίνακα ζωγραφικής και μία Ferrari με κάνει να είμαι επιφυλακτικός», επισημαίνει ο κ. Ολιβερ και προσθέτει: «Πολλοί εισηγμένοι αμερικανικοί όμιλοι επενδύουν εκ νέου τα μερίσματά τους. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής της μετοχής τους ύστερα από αυτήν την κίνηση υστερεί σε σχέση με το πόσο γρήγορα ενισχύθηκε η αξία των Ferrari τα τελευταία 10 χρόνια».

Ο Γκρεγκ Γουίτεν, γνωστός συλλέκτης κλασικών αυτοκινήτων, ήταν και ο πωλητής της εμβληματικής Ferrari 250 GTO του 1962. «Είμαι πολύ χαρούμενος», δήλωνε, πίνοντας σαμπάνια με τη γυναίκα του και στενούς φίλους του για να εορτάσει την πώληση. Η συγκεκριμένη Ferrari δημοπρατήθηκε στον οίκο Sotheby’s. Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το περιοδικό Forbes, η αγορά των Ferrari 250 GTO εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Μόλις φέτος τον Ιούνιο ο Γερμανός οδηγός αγώνων Κρίστιαν Γκλέζελ πούλησε την δική του Ferrari 250 GTO του 1963 για 70-80 εκατ. δολάρια, στο πλαίσιο ιδιωτικής συμφωνίας. Eπιπλέον, σε μία άλλη ιδιωτική δημοπρασία του 2013 ο Αμερικανός συλλέκτης Πολ Παπαλάρντο φημολογείται ότι διέθεσε τη δική του 250 GTO έναντι περίπου 52 εκατ. δολαρίων. Στους διάσημους ιδιοκτήτες Ferrari 250 GTO, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, συγκαταλέγονται ο σχεδιαστής μόδας Ραλφ Λόρεν, ο ντράμερ των Πινκ Φλόιντ Νικ Μέισον και ο εγγονός του ιδρυτή της Goldman Sachs Πίτερ Σαξ.