Η Ρώμη δοκιμάζει τα όρια αντοχής των Βρυξελλών

Η Ρώμη δοκιμάζει τα όρια αντοχής των Βρυξελλών

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών εξακολουθούν να είναι τεταμένες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε προσωρινά στο 3,2%. Σε αυτό το επίπεδο είχε να βρεθεί από τα τέλη του 2014, αν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της 29 Mαΐου 2018.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρώμη να παραβιάσει το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Δεν αποκλείω την περίπτωση να παραβιάσουμε το όριο του 3%, τα πάντα είναι πιθανά. Αλλά δεν μπορούμε να το πούμε τώρα, επεξεργαζόμαστε τον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Ντι Μάιο στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, σύμφωνα με το Reuters. Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού θέλει να αυξήσει κατά πολύ τις κρατικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να εφαρμόσει το προεκλογικό σχέδιο της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος 5 Αστέρων. Η πρόσφατη κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα έχει αυξήσει την πολιτική πίεση για επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Μάλιστα, ο κ. Ντι Μάιο επανέλαβε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατικοποιήσει τους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους, τη διαχείριση των οποίων έχει σήμερα η Autostrade per l’Italia, θυγατρική της Atlantia. Τη Δευτέρα, ο κ. Ντι Μάιο είχε απειλήσει ότι η Ιταλία δεν θα καταβάλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό, όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και δευτερευόντως η Μάλτα και η Ισπανία, έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες αλλά και στους επενδυτές.

Στις αρχές Αυγούστου ο κ. Ντι Μάιο είχε εκθέσει πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που είχαν δηλώσει ότι η Ρώμη θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019. Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Ντι Μάιο είχε απαιτήσει τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό όλων των βασικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού. Η Λέγκα έχει υποσχεθεί επιβολή «ενιαίου» φορολογικού συντελεστή 15% για επιχειρήσεις και 20% για ιδιώτες, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 70 δισ. ευρώ. Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει υποσχεθεί την καταβολή κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος σε φτωχούς Ιταλούς, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 17 δισ. ευρώ. Αλλο τόσο εκτιμάται ότι θα κοστίσει στον ιταλικό προϋπολογισμό η ανατροπή της μεταρρύθμισης Μόντι στις συντάξεις. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 120 δισ. ευρώ ή στο 5% με 6% του ιταλικού ΑΕΠ. Ενας τρόπος για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν να εφαρμοστούν σταδιακά αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ελιγμός που ενδεχομένως να αποφόρτιζε την κατάσταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου.

Αβεβαιότητα στην αγορά

Η είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ προκάλεσε την αύξηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, εν μέσω μικρού όγκου συναλλαγών, κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,202%, χθες το πρωί. Προς το μεσημέρι, η απόδοση είχε υποχωρήσει στο 3,12%. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την υποχώρηση σε σημαντική τοποθέτηση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Στις 29 Mαΐου, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στη Ρώμη, όταν η άρνηση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αποδεχθεί ως υπουργό Οικονομικών των ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα είχε οδηγήσει τον Ντι Μάιο να καταθέσει, προσωρινά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είχε αυξηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης έως το 3,39%. Αν εξαιρέσουμε αυτό το επεισόδιο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κυμαίνεται κάτω από το 3,2% από τα τέλη του 2014 και μετά. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, εξαιτίας της ανησυχίας ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης θα εκτροχιάσουν το δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 132% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή