«Δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου η μη συμφωνία με Ε.Ε.»

«Δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου η μη συμφωνία με Ε.Ε.»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανή μη ύπαρξη συμφωνίας για την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit «δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Είναι πιθανόν η δήλωση Μέι να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική από την πλευρά του Λονδίνου. Ωστόσο, το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση «απειλεί» ολοένα και πιο συχνά την Ε.Ε. ότι θα αποχωρήσει άτακτα, επιφέροντας οικονομικό πλήγμα κυρίως στην ίδια τη Βρετανία, ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ενόψει του Brexit, προκάλεσε την υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Η δήλωση Μέι, λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Αφρική, αποτελεί ευθεία βολή κατά του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. θα υπονομεύσει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο Χάμοντ (αύξηση δημόσιου δανεισμού κατά 80 δισ. στερλίνες το 2032 εξαιτίας χαμηλότερης ανάπτυξης της οικονομίας) είναι παρωχημένα και επανέλαβε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. είναι προτιμότερη από την επίτευξη μιας κακής συμφωνίας. Η στερλίνα υποχωρούσε χθες κατά 0,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στο 0,9091 ευρώ ανά 1 στερλίνα.

Η κ. Μέι ελπίζει να πετύχει μια «φιλική για τις επιχειρήσεις» συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι προτάσεις που έχει παρουσιάσει δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τις Βρυξέλλες, ενώ προκαλούν διχογνωμίες στο εσωτερικό των Βρετανών Συντηρητικών. Παράλληλα, το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της η Μέι περιορίζεται ταχύτατα. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση έως τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχεια η συμφωνία να επικυρωθεί από τις 28 κυβερνήσεις έως τις 29 Μαρτίου, οπότε και η Βρετανία θα εγκαταλείψει τυπικά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η τακτική Μέι να απειλεί (πρωτίστως τη Βρετανία) με αποχώρηση χωρίς συμφωνία φαίνεται ότι δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε χθες πως το λεγόμενο «σκληρό» Brexit εξακολουθεί να υπάρχει ως πιθανότητα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία με το Λονδίνο. Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι δηλώσεις περί εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία αποτελούν «διαπραγματευτική θέση» του Λονδίνου και ότι οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε «σκληρό» Brexit είναι «πολύ λίγες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή