Το πέσο Αργεντινής πέφτει παρά τη βοήθεια από ΔΝΤ

Το πέσο Αργεντινής πέφτει παρά τη βοήθεια από ΔΝΤ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πέσο Αργεντινής υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, παρά την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να το στηρίξει πουλώντας δολάρια. Το νόμισμα της Αργεντινής έχει υποχωρήσει από την αρχή του 2018 κατά 40,79% έναντι του δολαρίου, διότι η αργεντίνικη οικονομία είναι ευάλωτη στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Από την αρχή του 2018, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει πουλήσει 12,9 δισ. δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, προσπαθώντας να περιορίσει την υποχώρηση του πέσο. Μάταια όμως.

Το πέσο Αργεντινής υποχώρησε χθες στα 31,5 ανά δολάριο, παρά την πώληση 200 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα. Στις αρχές Mαΐου, ο Μαουρίσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής, είχε ζητήσει οικονομική διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποφάσισε να στηρίξει την τρίτη σημαντικότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο στην ιστορία του οργανισμού. Ωστόσο η κλιμάκωση της κρίσης των αναδυόμενων αγορών, με επίκεντρο την Τουρκία, συνεχίζει να παρασύρει και την Αργεντινή. Τη Δευτέρα ο Νικολάς Ντουχόβνε είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2018, αλλά ανάκαμψη κατά τουλάχιστον 1,5% το 2019. Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018 και για περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 3% το 2019.

Τον Ιούνιο η οικονομική δραστηριότητα στην Αργεντινή είχε συρρικνωθεί κατά 6,7% σε ετήσια βάση, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2009 και ακόμα ένα σημάδι πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση φέτος.

Η ξηρασία που έχει πλήξει στις αρχές του 2018 τον αγροτικό τομέα της χώρας προβλέπεται πως θα κοστίσει στην Αργεντινή το 2% του ΑΕΠ της, είχε πει ο Ντουχόβνε. Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ύφεση της αργεντίνικης οικονομίας θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το ΔΝΤ, ενώ το 2019 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή