Πιο κοντά στη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank

Πιο κοντά στη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα χρόνου θεωρείται από πολλούς αναλυτές και οικονομολόγους η συγχώνευση της Deutsche Bank (DB) με την Commerzbank. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, θα πρέπει να προηγηθεί εκ μέρους της DB η αναδιάρθρωση της επενδυτικής της τράπεζας και η απορρόφηση και ενσωμάτωση της Post Bank. Εν συνεχεία θα μπορούσε να εξετάσει πώς η DB θα προχωρήσει στη συγχώνευση με τη μεγάλη της αντίπαλο, την Commerzbank. Αυτοί οι δύο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, ο πρώτος και ο δεύτερος κατά σειράν στη γερμανική αγορά, διατηρούν συνολικά περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τη συνένωσή τους θα μπορούσε να δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρώτη την HSBC και δεύτερη την BNP Paribas. Επιπλέον, αυτή η συμμαχία θα προσέφερε εξοικονόμηση σχεδόν 27% στο λειτουργικό κόστος της Commerzbank, ενώ θα βοηθούσε τις δύο τράπεζες να καταγράψουν κέρδη. H DB τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ζημίες, ενώ στις αρχές του 2018 άλλαξε τον διευθύνοντα σύμβουλό της. Επίσης, το 2016 και το 2017 κατέβαλε υψηλότατα πρόστιμα στις ΗΠΑ για παράτυπες συναλλαγές σε ενυπόθηκα ομόλογα.

Στο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι ενδεχομένως να λειτουργούσε ως κίνητρο για την Deutsche Bank το να υποβάλει προσφορά μια ξένη τράπεζα για την Commerzbank. Ούτως ή άλλως, είναι επιτακτική η ανάγκη να συγκροτηθούν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι και η αγορά πιέζει γι’ αυτό. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της DB Κρίστιαν Σέβινγκ, «το να υπάρξουν ευρωπαϊκοί πρωταθλητές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που να συναγωνίζονται επάξια τους αμερικανικούς, εξαρτάται από την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά στην Ε.Ε. και το κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο». Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σέβινγκ προέβλεψε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συσπείρωσης δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες, χρειάζεται κατά κύριο λόγο ισχυρές τράπεζες».

Οπως αναφέρει το CNBC, σύμφωνα πολλές έρευνες, οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι μειώνονται σε μέγεθος εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επιπλέον, δυσμενή αντίκτυπο σε αυτούς έχει το γεγονός ότι καλούνται συχνά να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, ενώ το κόστος δανεισμού είναι πολύ χαμηλό, περιορίζοντας την κερδοφορία τους. Το 2017, οι RBS, Credit Suisse και ΒΝΡ ανακοίνωσαν σχέδια για διακοπή μη επικερδών δραστηριοτήτων. Ισπανικές και ιταλικές τράπεζες συσπειρώνονται για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Κατά τον Ινγκο Σπάιτς, διαχειριστή κεφαλαίων της Union Investment, μιας εκ των μεγαλύτερων μετόχων της DB, «δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον η συγχώνευση της DB με την Commerzbank, διότι η καθεμία από αυτές πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει τα του οίκου της, για να μπορέσουν εν συνεχεία να βαδίσουν μαζί».

Οταν ο κ. Σπάιτς ρωτήθηκε από το CNBC για το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί κάποια ξένη τράπεζα για την Commerzbank, απάντησε: «Προφανώς και είναι λογικό, μιλώντας με όρους χρηματοπιστωτικών αγορών, να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο μια ξένη τράπεζα. Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο γερμανικές τράπεζες και πιθανώς να υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί λόγοι να παραμείνουν σε γερμανικά χέρια».

Προσφάτως, ο Φόλκερ Κάουντερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη Handelsblatt ότι «πιθανώς να είναι επωφελές για τη γερμανική οικονομία να έχει δύο ισχυρές τράπεζες και όχι πολλές και αδύναμες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή