Προληπτικά μέτρα Fed για έλεγχο πληθωρισμού

Προληπτικά μέτρα Fed για έλεγχο πληθωρισμού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρέπει να είναι έτοιμη να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή και να προχωρήσει σε αύξησή τους νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά. Με αυτή τη στρατηγική θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μιαν απότομη άνοδο του πληθωρισμού, που είναι πολύ πιθανή σε μια οικονομία που προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση.

Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουν αξιωματούχοι και οικονομολόγοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ. Στους κύκλους της Fed υπάρχει, έως έναν βαθμό, η αβεβαιότητα για το ποιο είναι το κατάλληλο κόστος δανεισμού σ’ ένα περιβάλλον πλήρους απασχόλησης. Ενδεικτική των διλημμάτων που αντιμετωπίζει η Fed είναι πρόσφατη μελέτη του οικονομολόγου Ρόμπερτ Τέτλοου, ο οποίος τονίζει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία των τιμών στην οικονομία. Δηλαδή, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να αναθεωρούνται άμεσα, αν οι τιμές εμφανίσουν ταχύτερη αύξηση απ’ ό,τι αναμενόταν. Αλλιώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μπορεί να είναι πολύ αργά για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, σε ορισμένες περιπτώσεις «το να κάνεις λίγα μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος».

Συνήθως, οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν μικρά και προσεκτικά βήματα όσον αφορά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, όταν υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Τέτλοου προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στην τρέχουσα συγκυρία. Στη μελέτη του τονίζει ότι η Fed δεν πρέπει να διστάσει να παρέμβει δυναμικά αν είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο επίμονη θα είναι η άνοδος των τιμών στην πραγματική οικονομία. «Αν επικρατεί αβεβαιότητα για το πόσο ακόμα θα ανέβουν οι τιμές, η κατάλληλη αντίδραση πρέπει να είναι η λήψη επιθετικών μέτρων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Fed.

Ο Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ακρίβεια των μοντέλων της Fed όσον αφορά τον υπολογισμό των παραμέτρων της οικονομίας, από την πλήρη απασχόληση μέχρι το ιδανικό ποσοστό για το «ουδέτερο επιτόκιο», δηλαδή το κόστος του δανεισμού που θα συγκρατεί τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα πλήττει την ανάπτυξη.

«Ενας σκεπτικιστής θα έλεγε ότι δεν λειτουργούν τα οικονομικά μοντέλα. Αυτό διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Πάουελ», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Εϊζενμπεϊς, αρμόδιος οικονομολόγος για νομισματικά θέματα στην Cumberland Advisors. Σε επιστολή του αυτήν την εβδομάδα, ο οικονομολόγος της Cumberland Advisors εικάζει ότι ο κ. Πάουελ θεωρεί πως η διαχείριση κινδύνου είναι το κατάλληλο εργαλείο για να μειώσει κανείς τις επιπτώσεις από μια απροσδόκητη πορεία του πληθωρισμού.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η κατάλληλη αντίδραση θα ήταν η ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, για να προφυλαχθεί εκ των προτέρων η οικονομία από την άνοδο των τιμών. Και όχι η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα για να εξακριβωθεί πρώτα αν η ανεργία θα υποχωρήσει περισσότερο χωρίς την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια πριν ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ορισμένοι οικονομολόγοι στη Wall Street ανησυχούν μήπως η περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία είναι ήδη χαμηλή, πυροδοτήσει τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού. Κάτι ανάλογο είχε γίνει τη δεκαετία του 1960, αναφέρει ο Νταν Στάιβεν, αναλυτής της Goldman Sachs, στην έκθεση που ολοκλήρωσε μετά το προαναφερθέν σχόλια του Πάουελ. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές το 2018 και άλλες τέσσερις στη διάρκεια του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή