Τζέιμι Ολιβερ: Ημασταν στο χείλος του γκρεμού

Τζέιμι Ολιβερ: Ημασταν στο χείλος του γκρεμού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ, που διαθέτει περιουσία ύψους 167,2 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ολα άρχισαν πριν από έναν χρόνο, όπως αναφέρει σε εκτενή συνέντευξή του στους Financial Times. Αναγκάστηκε τότε να διοχετεύσει περίπου 14,5 εκατ. ευρώ στην αλυσίδα εστιατορίων του Jamie Italian για να μη χρεοκοπήσει. Είχε ξεκινήσει με ένα εστιατόριο το 2008 στην Οξφόρδη και έφθασε να έχει 43 το 2016.

«Θα σας το πω με μία φράση: Ξεμείναμε από λεφτά», εξηγεί χωρίς περιστροφές στους Financial Times. «Δεν το περιμέναμε, όμως. Είχαμε τις ανά τρίμηνο συναντήσεις μας, είχαμε τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να προσέξουν για να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο Τζέιμι Ολιβερ δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαθέσει κεφάλαια από την περιουσία του. «Είχα περιθώριο δύο ωρών για να το κάνω ή να αφήσω τα πάντα να χαθούν. Από τότε που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου, όταν αποτύγχανα, ήξερα τον λόγο. Ομως για το Jamie Italian, ακόμα δεν ξέρω τι φταίει».

Το προηγούμενο δωδεκάμηνο ήταν πολύ οδυνηρό για τον Τζέιμι Ολιβερ. Πέραν των δικών του κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν για τη διάσωση του Jamie Italian, πήρε δάνειο από την HSBC, ύψους 41 εκατ. ευρώ, και δόθηκαν επιδοτήσεις από άλλες εταιρείες του ομίλου Jamie Oliver Group. Πέρυσι όλος ο όμιλος χρωστούσε 80 εκατ. ευρώ. Ο σεφ έκλεισε 12 εστιατόρια και απέλυσε 600 άτομα.

Επιπλέον, έπρεπε να αντεπεξέλθει στη δριμεία κριτική που του ασκούσαν τα βρετανικά μέσα επικοινωνίας. Τύπος και τηλεόραση τον είχαν επικρίνει επειδή επέλεξε το 2014 ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Jamie Italian τον Πολ Χαντ.

Ο Χαντ είναι πρώην χρηματομεσίτης, με αξιοσημείωτη δράση στο Σίτι, ο οποίος είχε εμπλακεί και σε σκάνδαλο χρήσης απόρρητων πληροφοριών για κερδοσκοπικές συναλλαγές. Μάλιστα του επιβλήθηκε πρόστιμο 67.000 ευρώ.

Οικογενειακή υπόθεση

Συν τοις άλλοις, ο Χαντ είναι γαμπρός του Τζέιμι Ολιβερ. Εχει παντρευτεί την αδελφή του. «Οταν δημιουργείς μια επιχείρηση η οποία γιγαντώνεται, χρειάζεσαι έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης από την οικογένειά σου. Ο Πολ είναι ειλικρινής, έμπιστος και πάρα πολύ καλός στη δουλειά του». Οταν ανέλαβε τα ηνία του ομίλου Jamie Oliver Group, προχώρησε στην εξυγίανσή του. Μείωσε τις δαπάνες και απέλυσε το πλεονάζον προσωπικό.

Ο Τζέιμι Ολιβερ δεν ήταν καλός μαθητής. Μετά το σχολείο, έπιασε δουλειά στην παμπ που είχαν οι γονείς του. Ενα τηλεοπτικό συνεργείο πέρασε από εκεί και τον ανακάλυψε να μεγαλουργεί στην κουζίνα. Ξεκίνησε το 1999 με την εκπομπή «Γυμνός σεφ». Πολύ γρήγορα έγινε διάσημος χάρη στον ενθουσιασμό του, την εφηβική ανεμελιά του και την άνεσή του μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Σήμερα διοικεί μιαν αυτοκρατορία, που περιλαμβάνει τη συγγραφή βιβλίων, την εκτέλεση τηλεοπτικών παραγωγών, την εκμετάλλευση εστιατορίων και την προώθηση προϊόντων με το όνομά του.

Tέλος, έχει δημιουργήσει ένα εστιατόριο «δεύτερης ευκαιρίας», δίνοντας τη δυνατότητα σε φτωχά και ενίοτε περιθωριοποιημένα παιδιά να εκπαιδευτούν στον χώρο της εστίασης και οργανώνει εκστρατείες για τη διάδοση της υγιεινής διατροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή