Η κρίση της τουρκικής λίρας «χτυπά» φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Η κρίση της τουρκικής λίρας «χτυπά» φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία αύξησε σήμερα έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου, έγινε γνωστό από δύο πηγές, ενώ η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την ίδια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού, καθώς η εντεινόμενη νομισματική κρίση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας ανησυχιών για τον έλεγχο που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για την εντεινόμενη διένεξη με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση ενός αμερικανού πάστορα.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες. Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.

Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές. Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμσιμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Εξάλλου οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή