Στον φαύλο κύκλο μεταξύ πληθωρισμού και πτώσης της λίρας

Στον φαύλο κύκλο μεταξύ πληθωρισμού και πτώσης της λίρας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις που δέχονται η τουρκική οικονομία και η λίρα από τις αρχές του έτους δεν αναμένεται να υποχωρήσουν μετά την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Οι τιμές των προϊόντων στην Τουρκία αυξάνονται με διψήφια ποσοστά εδώ και έναν χρόνο, προσεγγίζοντας προ διμήνου το 16%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διστάζει, πάντως, να παρέμβει για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Τα περιθώρια για αύξηση του κόστους δανεισμού στενεύουν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τα υψηλά επιτόκια «πηγή όλων των δεινών». Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, μπορεί και να διορίζει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου περισσότερο από 40% από τις αρχές του έτους και περίπου 10% την προηγούμενη εβδομάδα αντανακλά τη δυσπιστία των αγορών όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας από το καθεστώς Ερντογάν. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατηγόρησε τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι εσκεμμένα παρουσιάζουν πολύ αρνητική εικόνα για τις τράπεζες της χώρας, ενώ ο Ερντογάν τούς χαρακτήρισε «απατεώνες και υποκριτές».

Οι Moody’s και Fitch πριν από λίγες ημέρες εξέφρασαν φόβους για τις τουρκικές τράπεζες, επειδή έχουν επωμισθεί βαρύ φορτίο χρεών. Η αχίλλειος πτέρνα της τουρκικής οικονομίας δεν είναι το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό χρέος. Επί σειράν ετών, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις δανείζονταν σε δολάρια και ευρώ. Σήμερα, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας διογκώνει τις υποχρεώσεις τους, στο πλαίσιο μιας οικονομίας όπου η επενδυτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan, η Τουρκία θα πρέπει να καλύψει εξωτερικές υποχρεώσεις 179 δισ. δολαρίων το 2019, εκ των οποίων τα 146 δισ. δολάρια είναι οφειλές του ιδιωτικού κλάδου και κυρίως των τραπεζών. Αυτός είναι ο λόγος που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την υποβάθμιση 20 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Isbank, που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη τουρκική τράπεζα.

Το κλίμα ανησυχίας για την πορεία της τουρκικής οικονομίας κορυφώθηκε τον Αύγουστο, εξαιτίας της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων Αγκυρας – Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον από την Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν έχασε χρόνο και απάντησε με το ίδιο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή