Πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής – Αύριο το ραντεβού με το ΔΝΤ

Πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής – Αύριο το ραντεβού με το ΔΝΤ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

O πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο. Υπενθυμίζεται 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Μάκρι σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ενώ υπογράμμισε την «επιτακτικότητα» της κατάστασης. «Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μεριμνώντας για αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης», πρόσθεσε. 

Πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής – Αύριο το ραντεβού με το ΔΝΤ-1

 Αν ο φόρος στις εξαγωγές είναι «ένας κακός φόρος», την τρέχουσα περίοδο είναι «επιτακτική ανάγκη», είπε μεταξύ άλλων ο Μάκρι. 

 

Συγκεκριμένα στο τηλεοπτικό του διάγγελμα δεσμεύτηκε επίσης για την ενίσχυση των επιδομάτων, τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων αλλά και προγραμμάτων σίτισης για τους πολίτες της Αργεντινής που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και έχουν επηρεαστεί από τον ταχύτατο πληθωρισμό.

Αρκετά υπουργεία θα καταργηθούν. Ο περιορισμός αυτός των χαρτοφυλακίων θα οδηγήσει στη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού.

Η υποτίμηση του πέσο — πλέον κατά 50% φέτος έναντι του αμερικανικού δολαρίου — αναστατώνει και φοβίζει τους πολίτες στην Αργεντινή. Εξοικειωμένοι με τις οικονομικές κρίσεις, οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν καλά πως όταν το πέσο πέφτει, ο πληθωρισμός απογειώνεται. Παράλληλα, η οικονομία επιβραδύνει. Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.

Η πτώση της αγοραστικής δυνατότητας είναι γενικευμένη στη χώρα των 41 εκατ. κατοίκων, όπου οι αυξήσεις των μισθών στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αργούν και αδυνατούν να αντισταθμίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

Στόχος του πακέτου μέτρων λιτότητας είναι να διορθώσει τη δημοσιονομική ανισορροπία που θεωρείται πως πυροδότησε τη νομισματική κρίση, την ελεύθερη πτώση του πέσο, την παραμονή ενός κρίσιμου ραντεβού στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες στις αλλαγές της πολιτικής αυτής αργότερα σήμερα, όπως για παράδειγμα τους νέους φόρους στους τομείς των μεταλλείων, των ορυχείων, στις εξαγωγές σόγιας, αλλά και αρκετά ακόμη οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής – Αύριο το ραντεβού με το ΔΝΤ-2

Ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε.

Επίσης, αρκετά υπουργεία αναμένεται να καταργηθούν. Ο περιορισμός αυτός των χαρτοφυλακίων θα οδηγήσει στη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού. 

Η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση του χρόνιου δημοσίου ελλείμματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό — ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 30% το 2018 — και καθιστά ευάλωτη την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση με το ΔΝΤ

Ο Ντουχόβνε αναμένεται να αναχωρήσει το βράδυ της Δευτέρας για την Ουάσινγκτον, καθώς αύριο Τρίτη, προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.

Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή — η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε — η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται. Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων. Για αυτό, προβλέπεται να δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος.

Αφού κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα από το 6% του ΑΕΠ το 2015 στο 3,9% το 2017, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προέβλεπε να το μειώσει στο 2,7% φέτος, στο 1,3% το 2019 και να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, Α.P.