ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικά οι αγορές σε Φρανκφούρτη, Μαδρίτη και Παρίσι

ptotika-oi-agores-se-frankfoyrti-madriti-kai-parisi-2270851

Με μικρές μεταβολές και σε υποτονικό κλίμα κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς να επηρεαστούν σημαντικά από την είδηση ότι ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών. Εξακολουθεί, πάντως, να επικρατεί παγκοσμίως η ανησυχία που καλλιεργεί η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς αναμένεται πως μέσα στην εβδομάδα η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς σε νέα προϊόντα της Κίνας, αξίας 200 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη Μαρί Οουενς Τόμσεν, αναλύτρια της Indosuez Wealth Managmenet στη Γενεύη, «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1920 και του 1930, όταν επικρατούσε προστατευτισμός».

Ανοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν αναμένεται να περιορίσει την προσφορά στην παγκόσμια αγορά. Ετσι, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 70,1 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 78,15 δολάρια το βαρέλι.

Μοναδική ευρωπαϊκή αγορά που κατέγραφε χθες σημαντική κινητικότητα ήταν το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς η υποχώρηση της στερλίνας έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,97%. Τη σημαντικότερη μεταβολή σημείωσε η μετοχή του ομίλου Dechra Pharamceutical, που σημείωσε πτώση 20%. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματά του για το σύνολο του έτους τονίζοντας πως είχε εφαρμόσει πρόγραμμα για την άμβλυνση των επιπτώσεων που θα έχει στα κέρδη του ένα σκληρό Brexit. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ρους Μουλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell, επισήμανε ότι «η αγορά επηρεάζεται από αναφορές σε προγράμματα προσαρμοσμένα σε ένα σκληρό Brexit. Με περιορισμένα κέρδη ύψους 0,62% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Οφειλόταν στην άνοδο που σημείωναν χθες οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή ο οίκος Fitch υποβάθμισε την προοπτική της Ιταλίας σε αρνητική.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,14% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με απώλειες 0,24%. Με περιορισμένα κέρδη 0,13% έκλεισε αντιθέτως ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Πτωτικές τάσεις εξακολούθησαν να επικρατούν και χθες στις αναδυόμενες αγορές με τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών να σημειώνει απώλειες 0,7%.