Αξίζει η αναμονή για τη νέα NAFTA

Αξίζει η αναμονή για τη νέα NAFTA

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση σύναψης μιας αναθεωρημένης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA) είναι ουσιαστικά θετική και για τα τρία εμπλεκόμενη κράτη. Η καναδική και η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται παρότι έχασαν την προθεσμία της προηγούμενης Παρασκευής για ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι διαπραγματευτές θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα ώστε να μη βρεθούν προ νέων απαιτήσεων που ενδεχομένως να προβάλει η επερχόμενη μεξικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η επίτευξη μιας συμφωνίας που να μπορούν να την αποδεχθούν και οι τρεις κυβερνήσεις είναι σημαντικότερη.

Το κλίμα ήταν τεταμένο την προηγούμενη Παρασκευή καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως είχε πει στο Bloomberg ότι δεν επρόκειτο να κάνει την παραμικρή παραχώρηση προς τους βόρειους γείτονες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί είχαν αποκλείσει τους Καναδούς από τις διαπραγματεύσεις επί εβδομάδες ενώ διαπραγματεύονταν με τους Μεξικανούς. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαιρετίσει τη σύγκλιση ΗΠΑ – Μεξικού επί ορισμένων σημείων της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και είχε απειλήσει την κυβέρνηση του Καναδά πως θα επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από τη χώρα αν δεν συμβιβαζόταν η Οττάβα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς εξακολουθούσαν να έχουν σημαντικές διαφορές επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταφερθεί κατά των δασμών ύψους μέχρι 270% που επιβάλλει ο Καναδάς στην εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η κυβέρνηση του Καναδά είναι αντίθετη με την αμερικανική απαίτηση να καταργηθούν οι επιτροπές επίλυσης διαφορών σε περιπτώσεις αντιντάμπινγκ.

Γι’ αυτό είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται και αυτή την εβδομάδα. Η προθεσμία της προηγούμενης Παρασκευής είχε οριστεί εξαιτίας της ειδοποίησης που πρέπει να υποβληθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο ενενήντα ημέρες προτού ολοκληρωθεί μια εμπορική συμφωνία. Αν είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά την προηγούμενη Παρασκευή, ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο θα είχε την ευκαιρία να υπογράψει την αναθεωρημένη συμφωνία προτού εγκαταλείψει την εξουσία στα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν κάποιο περιθώριο κινήσεων διότι το κείμενο της νέας συμφωνίας δεν χρειάζεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Παρασκευή ο Λευκός Οίκος είχε ειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και πως θα μπορούσε να την υιοθετήσει και η κυβέρνηση του Καναδά «αν το θέλει». Ομως η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ πως θα συνάψει εμπορική συμφωνία μόνο με το Μεξικό δεν είναι αξιόπιστη διότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα απορρίψει ενδεχόμενη διμερή συμφωνία.

Αν όμως οι Αμερικανοί και οι Καναδοί διαπραγματευτές δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέχρι την επόμενη προθεσμία, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο επόμενος πρόεδρος του Μεξικού ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, να προβεί σε νέες απαιτήσεις. Ο Ομπραδόρ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο ο Ομπραδόρ είναι εθνικιστής σε οικονομικά ζητήματα και ενδέχεται να εγείρει νέα προβλήματα. Και για τις τρεις χώρες, ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, η διατήρηση μιας τριμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη των αλυσίδων ανεφοδιασμού, για την επιμελητεία της παραγωγής και για την πώληση αγροτικών προϊόντων. Οπότε αξίζει να περιμένει κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή