Οι αναδυόμενες έπληξαν τις ευρωπαϊκές αγορές

Οι αναδυόμενες έπληξαν τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ωστικό κύμα από την κρίση των αναδυόμενων αγορών συμπαρέσυρε χθες σε υποχώρηση τις ευρωπαϊκές αλλά και τη Wall Street που κινούνταν πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ. Το αρνητικό κλίμα επέτεινε η ανησυχία για την αναμενόμενη κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου αλλά και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αμερικανική αγορά, στην πτώση συνέτειναν και εγγενείς αιτίες. Οι πιέσεις που δέχθηκε ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq οφειλόταν στις ένορκες καταθέσεις στελεχών του Facebook και του Twitter ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου και η διαφαινόμενη πτώση στη δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ετσι η μετοχή του Twitter σημείωσε πτώση 5,4% και του Facebook 1,8% ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών κατέθεταν ενώπιον του Κογκρέσου. Υποχώρησε, άλλωστε, κατά 2,6% η μετοχή της Alphabet που πρότεινε να στείλει στο Κογκρέσο τον διευθυντή της νομικής της υπηρεσίας και όχι τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Πτώση 4,4% σημείωσε, άλλωστε, η μετοχή της Snap Inc., θυγατρικής της Snapchat.

«Οι καταθέσεις θα πλήξουν τον τομέα της τεχνολογίας και επικρατεί ανησυχία για το πώς κυβερνήσεις και πολιτικές μπορούν να υπονομεύσουν τις μετοχές των εταιρειών που σημειώνουν ανάπτυξη», σχολίασε στο Reuters ο Ράιαν Νάουμαν της Informa Financial Intelligence.

Πράγματι ο τεχνολογικός τομέας στο σύνολό του σημείωσε πτώση 1,81% που ήταν και η μεγαλύτερη ανάμεσα στους 11 τομείς του δείκτη S&P. Ο ίδιος αναλυτής, πάντως, θεωρεί πως πολύ πιο καθοριστικός παράγοντας για το αρνητικό κλίμα στις αγορές είναι η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων, καθώς «οι δασμοί εγκυμονούν πολύ περισσότερους κινδύνους».

Στο ίδιο κλίμα, αλλά και στον απόηχο των μαζικών πωλήσεων νομισμάτων και μετοχών των αναδυόμενων αγορών, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετοχών έκλεισαν όλα στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισαν με πτώση 1,39% και 1,54% αντιστοίχως. Με απώλειες 1,0% έκλεισε και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ οριακή ήταν η υποχώρηση του δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο και του IBEX 35 της Μαδρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή