Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600, εξαιτίας της ανησυχίας για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αλλά και της πίεσης που δέχθηκαν οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν περιπετειώδης, με τον δείκτη να αλλάζει συχνά πρόσημο και να κλείνει τελικά με πτώση 0,59%, ενώ την Τετάρτη είχε υποχωρήσει κατά 1,1%. Η αρνητική συνεδρίαση των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών που είχε προηγηθεί και η ανησυχία πως ο πρόεδρος Τραμπ θα πραγματοποιήσει την απειλή να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές από την Κίνα γέμισαν τους επενδυτές απαισιοδοξία. Μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τομείς που σχετίζονται με πρώτες ύλες, ενώ ο δείκτης τεχνολογικών μετοχών έκλεισε με ζημίες 1,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Mαΐου.

Από την αρχή του έτους ο Stoxx Europe 600 έχει υποχωρήσει κατά 3%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με υποχώρηση 0,87%. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης όπου ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,71%, ενώ στη διάρκειά της είχε υποχωρήσει προσωρινά κάτω από τις 12 χιλιάδες μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του Απριλίου. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε και αυτός με πτώση, μικρότερη όμως (0,31%). Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε υποχωρώντας κατά 0,27%. Το ευρώ ήταν σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να κυμαίνεται στο 1,1627. Η λίρα στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,26% έναντι του δολαρίου.

«Συνεχίζεται η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές και επεκτείνεται από την Αργεντινή και την Τουρκία, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα παγκοσμίως, την ώρα που περιμένουμε την αμερικανική απόφαση για τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα», λέει στο Reuters Μάικ βαν Ντάλκεν, αναλυτής της Accendo Markets.

Λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο αρνητικό ήταν το κλίμα και στη Wall Street με εξαίρεση τον Dow Jones, ο οποίος εμφάνιζε μικρά κέρδη της τάξης του 0,14%. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,4%, ενώ πολύ μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφε ο Nasdaq που υποχωρούσε κατά 1,07%.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα υποχωρούσαν κατά 1,8% και ο τεχνολογικός τομέας κατά 1%. Η μετοχή της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, υποχωρούσε κατά 2,12% και αναμενόταν να καταγράψει την πέμπτη συναπτή συνεδρίαση με πτώση. Η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 1,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή