Σημάδια κόπωσης εμφανίζει η οικονομία της Ισπανίας για πρώτη φορά μετά την ανάκαμψή της από την κρίση του 2013. Δεδομένου δε ότι ήταν απογοητευτική η τουριστική κίνηση φέτος και οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν, οι οικονομικοί αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Ιούλιο υποχώρησε για πρώτη φορά ύστερα από εννέα χρόνια. Παράλληλα, τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση κατά 1,5% ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, ενώ επιβραδύνθηκε για πέμπτο συναπτό μήνα η αύξηση των παραγγελιών στον τομέα των υπηρεσιών.
Ιδιοκτήτες εστιατορίων και παράγοντες του τουρισμού προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Ορισμένοι αποδίδουν το πρόβλημα στην πολιτική τουρισμού της Ισπανίας που επικεντρώνεται κυρίως στα φθηνά πακέτα διακοπών με πλήρεις παροχές εστίασης και στέγασης. Οπως επισημαίνουν, το μοντέλο αυτό αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό από την Ελλάδα, την Κροατία και την Τουρκία. Εχει, άλλωστε, επιφέρει αντίκτυπο στον τουρισμό η κρίση γύρω από την Καταλωνία και τις αποσχιστικές διαθέσεις της. Αν επιδεινωθεί περαιτέρω η εικόνα της ισπανικής οικονομίας, θα ενταθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρύτερης επιβράδυνσης της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης, η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,7%. Πιο αισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του οικονομικού ινστιτούτου Funcas προεξοφλούν ανάπτυξη 2,8%. Ωστόσο, στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters και αφού είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, πολλοί οικονομολόγοι αναθεωρούσαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους εκτιμώντας πως η ανάπτυξη της Ισπανίας δεν θα υπερβεί φέτος το 2,5%. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ραφαέλ Ντομενέχ, οικονομολόγος της ισπανικής τράπεζας BBVA, «υπήρξαν πολλές μικρές αλλά κακές εκπλήξεις που ενεργοποίησαν τον συναγερμό».
Η ισπανική οικονομία σημειώνει ανάπτυξη επί 19 συναπτά τρίμηνα και, αν εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμό από 2% έως 2,5%, θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με την υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την επίσημη πρόβλεψή της για ανάπτυξη. Η ίδια δεν παραλείπει πάντως να τονίσει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, αφενός η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. και αφετέρου ο εμπορικός πόλεμος, μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.