ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις επιλογές του αυταρχικού «σουλτάνου» πληρώνει η τουρκική οικονομία

Τις επιλογές του αυταρχικού «σουλτάνου» πληρώνει η τουρκική οικονομία

Η τουρκική λίρα και μαζί της η τουρκική οικονομία των 880 δισ. δολαρίων πληρώνουν το τίμημα του αυταρχισμού που έχει εκδηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και της βαθιάς πολιτικής κρίσης. Τελευταία πληρώνει επίσης το τίμημα της διελκυστίνδας ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον, που μόνον προσχηματικά περιστρέφεται γύρω από την παρατεταμένη κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα, αρχικά στις τουρκικές φυλακές και τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμόν. Το κλίμα ενδέχεται να βελτιωθεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς αναμένεται η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων που φέρουν τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον στο ιλιγγιώδες 17,9%. Η προσδοκία βρίσκεται ίσως πίσω από την ανάκαμψη που σημειώνει η τουρκική λίρα τις τελευταίες δύο ημέρες, μολονότι επικρατεί ακόμη ανησυχία μήπως η αναμενόμενη αύξηση δεν είναι αρκετή.

Από τον Ιούλιο του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος, οι επενδυτές βλέπουν με μεγάλες επιφυλάξεις τις επιθετικές διαθέσεις πλήρους κυριαρχίας που έχει εκδηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι επίμονες πολιτικές διώξεις, οι μαζικές φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και στρατιωτικών και οι υπερεξουσίες που συγκέντρωσε στα χέρια του μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την επανεκλογή του κάθε άλλο παρά εμπνέουν εμπιστοσύνη. Συμπίπτουν με μια διεθνή συγκυρία καθόλου ευνοϊκή για την Τουρκία, που έχει ανάγκη το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Η στροφή των ΗΠΑ σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική προσελκύει ξανά τα επενδυτικά κεφάλαια που εδώ και αρκετά χρόνια είχαν τοποθετηθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Καθοριστικός παράγοντας, όμως, που τους τελευταίους μήνες έχει κυριολεκτικά οδηγήσει σε φυγή το ξένο κεφάλαιο, ήταν οι συστηματικές παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στο έργο της κεντρικής τράπεζας.

Εχοντας επενδύσει τη δημοτικότητά του στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ως κεντρική πολιτική επιλογή του το φθηνό χρήμα. Κάτω από την εντεινόμενη πολιτική πίεση, η Τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει έως τώρα αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό.

Επενδυτές και οικονομολόγοι απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις εδώ και μήνες για στροφή της Αγκυρας σε πιο περιοριστική πολιτική. Η ανησυχία τους επικεντρώνεται τώρα στο αν η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 10%, όπως θεωρούν αναγκαίο, ή αν θα περιορισθεί σε ένα 2%, που θα αποτελέσει συμβολική κίνηση χωρίς πραγματικά αποτελέσματα.