Χαμηλώνει τους τόνους η Ρώμη στη διαμάχη με την Κομισιόν

Χαμηλώνει τους τόνους η Ρώμη στη διαμάχη με την Κομισιόν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετριάζει η Ρώμη τη ρητορική της για τη δημοσιονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης, αποκλιμακώνοντας έως έναν βαθμό τις πιέσεις που ασκούνται στο ιταλικό χρέος. Από τη λίμνη Κόμο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία διαβεβαίωσε χθες πως δεν θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός της χώρας, διότι θα δρομολογηθούν σταδιακά τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που εξετάζει η κυβέρνηση συνασπισμού. Παράλληλα, ο Ματέο Σαλβίνι, ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, επέδειξε μεγαλύτερη μετριοπάθεια από πριν. Από το τριήμερο επιχειρηματικό φόρουμ που ολοκληρώθηκε την Kυριακή στη Λίμνη Κόμο είπε πως «κάθε πρωί, προτού καν μιλήσω στα παιδιά μου, ελέγχω το spread». Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν χθες μέχρι το 2,73% και η διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά (spread) συρρικνώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης.

Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά στις αρχές Ιουνίου, οι ηγέτες τους ανήγγειλαν μια σειρά μέτρων που εκτιμάται πως προσθέτουν ακόμη 30 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Με το χρέος της Ιταλίας να κυμαίνεται στο 132% του ΑΕΠ, η Κομισιόν τονίζει πως δεν θα πρέπει να παραβιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης. Ενόψει της κατάθεσης του επόμενου προϋπολογισμού ενώπιον της Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου, έχει κλιμακωθεί η αβεβαιότητα για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Υποσχέσεις όπως καθιέρωση ελάχιστου εισοδήματος για τους οικονομικά αδύναμους, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και επιβολή χαμηλότερου, ενιαίου φορολογικού συντελεστή απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν και ταυτοχρόνως να μην παρεκκλίνει ο προϋπολογισμός του 2019 από τους στόχους. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επανέφεραν τον παράγοντα της αβεβαιότητας στις αγορές. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Moody’s έχουν ήδη προειδοποιήσει τη Ρώμη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το αξιόχρεο της χώρας.

Σήμερα φαίνεται πως τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης συνειδητοποιούν την επιδείνωση του κλίματος. Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Μάσιμο Μπικόνσι διευκρίνισε πως αντί να επιβληθεί μια χαμηλότερη, ενιαία φορολογική κλίμακα, η κυβέρνηση εξέταζε τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 23% στο 22%. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα II Mesasaggero, ο κ. Μπισκόνσι είπε πως μια πιο εκτεταμένη φορολογική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί το 2020 και το 2021.

Στην εφημερίδα Il sole 24 Ore, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε πως η Ρώμη σχεδιάζει να βάλει τέλος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τις γιορτές μέσα σε ένα χρόνο. Υπογράμμισε, όμως, πως θα καταργηθεί η απελευθέρωση των ωραρίων που εισήγαγε η κυβέρνηση Μόντι επειδή «καταστρέφει τις ιταλικές οικογένειες».  Διευκρίνισε πως προβλέπεται «εκ περιτροπής» λειτουργία καταστημάτων με ανοικτό το 25% των καταστημάτων κάθε Κυριακή. Αναμένεται, όμως, να υπάρξουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό Conad περίπου 19 εκατ. Ιταλοί κάνουν τα ψώνια τους την Κυριακή. Η ένωση διανομέων Federdistribuzione θεωρεί πως «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είχε μεγάλη επιτυχία και στήριξε την κατανάλωση σε μια εποχή μεγάλης ανάγκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή