Φόβοι κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Φόβοι κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μετά τις νέες απειλές Τραμπ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερο προβληματισμό σε επιχειρήσεις και οικονομολόγους έχουν προκαλέσει οι νέες και επιθετικότερες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβάλει δασμούς ουσιαστικά στο σύνολο όσων κινεζικών προϊόντων εισάγονται στις ΗΠΑ.

Αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Apple προβλέπουν πως θα δεχθούν πλήγμα τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ώς τώρα δεν είχε αγγίξει ο πόλεμος των δασμών. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους οικονομολόγους, η ανησυχία επεκτείνεται πέραν των συνεπειών στο διεθνές εμπόριο. Ορισμένοι ανησυχούν για το ποια θα είναι η αντίδραση της Κίνας που δεν εισάγει μεγάλο όγκο αμερικανικών προϊόντων και ενδέχεται να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Πιθανολογούν, έτσι, προβλήματα για όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά. Κάποιοι άλλοι εκφράζουν φόβους πως το Πεκίνο ενδέχεται να επισπεύσει τις προσπάθειές του για επέκταση της κυριαρχίας του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θέμα αφορά τις νέες απειλές που εκτόξευσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος για ενδεχόμενη επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολ. Αν επιβληθούν, οι δασμοί αυτοί θα προστεθούν στους αναμενόμενους εντός των ημερών δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολ. «Οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολ. μπορεί να επιβληθούν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την Κίνα», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος και προσέθεσε πως «υπάρχουν έτοιμοι δασμοί για άλλα κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολ. που αλλάζουν πλήρως την εξίσωση». Στην περίπτωση υλοποίησης των απειλών του, θα επιβληθούν δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 517 δισ. δολ., ποσό που καλύπτει το σύνολο των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple προβλέπει πως θα δεχθεί πλήγμα «ευρύ φάσμα» προϊόντων αλλά όχι το δημοφιλές έξυπνο κινητό του, το iPhone. Σε επιστολή της προς το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η Apple εκφράζει ανησυχία πως «θα πληγούν περισσότερο οι ΗΠΑ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές».

Το Πεκίνο, που σημειωτέον έχει ώς τώρα απειλήσει με αντίποινα σε κάθε επίθεση του Τραμπ, δεν αντέδρασε αμέσως. Χθες, όμως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως «θα προχωρήσει αναπόφευκτα σε ανάλογα μέτρα για να προστατεύσει αποτελεσματικά τα νόμιμα συμφέροντα της Κίνας». Ως τώρα το Πεκίνο έχει αντιδράσει στην επιθετικότητα του Αμερικανού προέδρου με ανάλογες κινήσεις. Επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ. απαντώντας σε ισόποσους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Στην απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. αντέδρασε προειδοποιώντας για ανάλογους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ. Εν ολίγοις συνολικά επιβάλει ή απειλεί να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 110 δισ. δολ. Το ποσό αυτό, όμως, αντιπροσωπεύει το σύνολο των αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα με εξαίρεση μόνον το αμερικανικό πετρέλαιο και τα μεγάλα αεροσκάφη που, προς το παρόν, παραμένουν στο απυρόβλητο.

Αναλυτές του Reuters θεωρούν, έτσι, πιθανόν να λάβει το Πεκίνο μέτρα που θα φέρουν σε δεινή θέση όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Παράλληλα, ο Ερικ Φίσγουικ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της χρηματιστηριακής και επενδυτικής CSLA, προειδοποιεί πως ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει «στρεβλές αντιδράσεις» από πλευράς της Κίνας. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εν λόγω οικονομολόγος προειδοποιεί πως η επιθετικότητα του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί «να επιταχύνει τις προσπάθειες του Πεκίνου για πλήρη αυτάρκεια ιδιαιτέρως στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας». Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι η Κίνα θα κινηθεί γρηγορότερα για να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική της ισχύ και τη σφαίρα επιρροής της». Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Τζόναθαν Στόουν, διευθύνοντος σύμβουλου του ίδιου ομίλου, που εκτιμά πως η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη «στην πράξη δίνει ώθηση σε ορισμένους από τους στόχους της Κίνας όπως η στροφή σε παραγωγή προστιθέμενης αξίας και στο σχέδιο Made in China που προβλέπει τη ενίσχυση της θέσης της στη ρομποτική και στον εκσυγχρονισμό».

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Ευρώπη

Κοντά σε μια εμπορική συμφωνία φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ΗΠΑ, όταν περίπου προ δύο μηνών η Ουάσιγκτον απειλούσε με την επιβολή δασμών και οι Βρυξέλλες με αντίποινα. Το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου (USTR) ανακοίνωσε χθες πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επισπεύσει την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Σε αρχικό στάδιο, η Ε.Ε. δέχθηκε να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. H USTR χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις επαφές ανάμεσα στον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Ρόμπερτ Λάιτιντζερ και την επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ. Οι δύο υψηλοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν στα τέλη του μήνα, ενώ περαιτέρω διαβουλεύσεις θα λάβουν χώρα με στόχο τη μείωση των δασμών και άλλων εμποδίων στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με την επιβολή δασμών 25% σε κάθε αυτοκίνητο που θα εισάγεται από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή