Νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια

Νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ αντιθέτως στην αμερικανική αγορά λίγο πριν από το κλείσιμο σημειωνόταν άνοδος. Ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,54% στις 25.995,55 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε άνοδο 0,38% στις 2.887,95 μονάδες. Ευνοϊκά στο επενδυτικό κλίμα επέδρασαν τα κέρδη στις τιμές των μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας των Microsoft, Amazon, Apple, Facebook και Αlphabet (της μητρικής της Google). Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής της Apple ενισχυόταν κατά 2,2% ενόψει της σημερινής παρουσίασης των νέων μοντέλων της iPhone. Aνοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ομίλων παραγωγής ενέργειας χάρις στα κέρδη που εμφάνισαν οι τιμές του πετρελαίου χθες – το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 2,8% και 2,33% το Brent. «Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τους δασμούς, που προανήγγειλε, έχει δημιουργήσει μία συγκρατημένη αισιοδοξία», επισημαίνει ο αναλυτής CMC Markets.

Ο συνολικός δείκτης, που παρακολουθεί τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών, υποχώρησε 0,82%. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες τη διάθεση των επενδυτών διαμόρφωσε η εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς και το αίτημα της Κίνας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για επιβολή κυρώσεων. Συγκεκριμένα, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε στον ΠΟΕ ότι επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων 7 δισ. δολαρίων τον χρόνο στις ΗΠΑ ως αντίποινα για τη μη συμμόρφωσή τους σε απόφαση σχετική με παλαιότερη εμπορική τους διαμάχη.

Το θέμα δεν σχετίζεται με τον τωρινό εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου, αλλά επηρεάστηκαν οι μετοχές εξαγωγικών κλάδων. Ο δείκτης του κλάδου του αυτοκινήτου υποχώρησε 1%, όπως και του κλάδου των εξορυκτικών εταιρειών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με – 0,05%, αν και αρχικά είχε άνοδο. Ο Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με -0,13%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -0,08%, ο CAC 40 στο Παρίσι με +0,27%, ενώ με πτώση 0,14% έκλεισε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, τέλος, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων πέντε εβδομάδων, στο 0,44%. Η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών βελτιώθηκε λόγω των προσδοκιών για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ιταλία και για σύναψη συμφωνίας σχετικά με το Brexit, καθώς και λόγω της ανόδου των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή