Αποχωρεί ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου ING

Αποχωρεί ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου ING

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μετά το ξέσπασμα σκανδάλου με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο τραπεζικός όμιλος ING Groep ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου μόλις βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Την περασμένη εβδομάδα, η ING δέχτηκε να πληρώσει πρόστιμο 900 εκατ. δολαρίων ύστερα από έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προς όφελος πελάτη του ομίλου την περίοδο 2010-16. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε ολλανδική τράπεζα. Ανακοινώθηκε, δε, λίγο μετά την ανακοίνωση των ποινικών ερευνών που γίνονται στις δραστηριότητες της δανέζικης Danske Bank στην Εσθονία για να εξακριβωθούν κατηγορίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έως και 9 δισ. δολαρίων.

Η ίδια η Danske Bank εξετάζει συναλλαγές έως και 150 δισ. δολαρίων με εσωτερικό έλεγχο.

Το εποπτικό συμβούλιο της ING είχε αρχικά δεσμευθεί να μην αντικαταστήσει ούτε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Αλλά ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις από την ολλανδική κυβέρνηση και τους μετόχους του τραπεζικού ομίλου, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η αντικατάσταση του οικονομικού διευθυντή, Κόος Τίμερμανς. Στη θέση του θα παραμείνει ο διευθύνων σύμβουλος Ραλφ Χάμερς. «Θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στην ING εάν αποχωρούσε ο Χάμερς από το τιμόνι της ING», σχολιάζει ο Τζέισον Καλαμπούσης, αναλυτής στην KBC. «Η τράπεζα έχει δώσει μεγάλο βάρος στο ψηφιακό κομμάτι των δραστηριοτήτων της και ο Χάμερς είναι ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη που το επιβλέπει», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο απερχόμενος οικονομικός διευθυντής της ING έχει χαράξει μια 22ετή θητεία στην ολλανδική τράπεζα και ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ολλανδία. Η ίδια η τράπεζα παραδέχτηκε πως δεν έγιναν οι απαραίτητοι νομικοί έλεγχοι για να αποφευχθούν οι παράνομες ενέργειες που ελάμβαναν χώρα από το 2010 μέχρι το 2016. «Ο Χάμερς έχει την πλήρη υποστήριξη του εποπτικού συμβουλίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου, Χανς Βίνγκερς, του πρακτορείου ANP. Την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του Τίμερμανς εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόπκε Χούκστρα. Ανάλογη επιδοκιμασία εκδηλώθηκε και από άλλα μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά ορισμένα είπαν πως η αποχώρηση του Τίμερμανς θα είχε μεγαλύτερη επίδραση εάν είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Danske Bank, της ισχυρότερης δανέζικης τράπεζας, ανακοίνωσε πως διεξάγει εσωτερικό έλεγχο για ύποπτες συναλλαγές δεκάδων δισ. δολαρίων.

Πληροφορίες της Wall Street Journal υποστηρίζουν πως οι συναλλαγές αυτές μπορεί να φθάνουν και τα 150 δισ. δολάρια και πραγματοποιήθηκαν από υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία. Υποτίθεται πως έγιναν προς όφελος Ρώσων επιχειρηματιών την περίοδο 2007-2015, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Wall Street Journal, οι ροές των κεφαλαίων αναλογούν περίπου στα κέρδη των ρωσικών επιχειρήσεων εκείνη την περίοδο.

Τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 19 Σεπτεμβρίου. Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος στην Ευρώπη που συσχετίζεται με πελάτες της Danske Bank που δεν κατοικούν στην Εσθονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή