Δίμηνη παράταση της προστασίας από πιστωτές πήρε η Folli Follie

Δίμηνη παράταση της προστασίας από πιστωτές πήρε η Folli Follie

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου, προκειμένου να παρουσιάσει αξιόπιστο ισολογισμό αλλά και σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και επενδυτή έως τις 12 Νοεμβρίου, πρέπει να κάνει η Folli Follie ώστε να προλάβει να περισώσει ό,τι μπορεί από τα σημερινά της περιουσιακά στοιχεία.

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε δεκτή χθες Τέταρτη την αίτηση της Folli Follie για προστασία από τους πιστωτές της, στο πλαίσιο του άρθρου 106α (διαδικασία εξυγίανσης), πάρα τις περί του αντιθέτου παρεμβάσεις τόσο των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών που κατήγγειλαν δάνεια ύψους 46 εκατ. της Folli Follie όσο και ομολογιούχων με απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου δίνει χρόνο στη διοίκηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και αποτρέπει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία». Δεν καλύπτει όμως άλλες συνδεδεμένες επιχειρήσεις και θυγατρικές του ομίλου, όπως η Folli Follie Συμμετοχών, που κατέχουν επίσης περιουσιακά στοιχεία. Η επισήμανση γίνεται διότι μαζί με τη Folli Follie αίτημα προστασίας κατέθεσαν και η θυγατρική Folli Follie Συμμετοχών –η οποία μεταξύ άλλων κατέχει το 10% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» (Attica) από το 35,6% συνολικά που ελέγχει η πλευρά Κουτσολιούτσου στην εν λόγω επιχείρηση– και η εκ των βασικών μετόχων και μέλος της διοίκησης κ. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου. Οι δύο αυτές αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Ετσι οι ελληνικές τράπεζες, που ζήτησαν αλλά δεν πήραν εξαίρεση των ενεχύρων τους από την προστασία, μπορούν μεν να πωλούν το 10% στην «Αττικά Πολυκαταστήματα», αλλά όχι και το υπόλοιπο 25,6% που τέθηκε υπό προστασία. Αυτό ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό να προχωρήσουν άμεσα σε εκποίηση αυτού του ενεχύρου καθώς ανησυχούν για νέα προσφυγή Κουτσολιούτσου σε άλλη δικαιοδοσία στο εξωτερικό, που θα απομειώσει την αξία των ενεχύρων τους σε πιθανή αναδιάρθρωση των απαιτήσεών τους, μαζί με οφειλές προς ομολογιούχους της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως για το 35,6% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι πλειοψηφούντες μέτοχοί της, δηλαδή οι οικογένειες Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου. Χθες όμως οι μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ της αίτησης της FF στο Πρωτοδικείο ανέφεραν πως υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος Ελληνας επενδυτής που προτίθεται να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό της «Αττικά Πολυκαταστήματα». Επιπλέον, ανέφεραν πως ο ίδιος επενδυτής συζητεί ενδεχόμενη τοποθέτησή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης. Δεν κατονόμασαν όμως τον επενδυτή. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πάντως πως πρόκειται για επενδυτή που βρήκε, στο πλαίσιο σχετικής εντολής που έχει λάβει από τη Folli, η Rothschild.

Αλλά για να ενεργοποιηθεί η πρόθεση επένδυσης και να είναι αυτός που θα προσυπογράψει το σχέδιο εξυγίανσης που θα κληθεί να εγκρίνει το Πρωτοδικείο στο πλαίσιο του 106α, πρέπει πρώτα να γίνει ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα σαφής η πραγματική οικονομική θέση της εταιρείας. Αυτό το έργο έχουν αναλάβει η Alvarez & Marshall και η Ernst & Young που, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στο Πρωτοδικείο, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν λήξει η δίμηνη παράταση της προστασίας που εξασφάλισε χθες η Folli. Σημειώνεται πως σε ανακοίνωσή της η Folli το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχε εκτιμήσει πως η εν λόγω εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τις ελεγμένες και πιστοποιημένες αυτές οικονομικές καταστάσεις θα προκύψει και το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή