ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητή την πολιτική της και τα επιτόκια

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητή την πολιτική της και τα επιτόκια

Μία ανεπαίσθητη αλλαγή στην κατεύθυνση πολιτικής της για να παραμείνει σε πορεία τερματισμού των αγορών ομολόγων φέτος και να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων σε 15 δισεκ. ευρώ από τον Οκτώβριο, ενώ στην προηγούμενη ανακοίνωση πολιτική της ανέφερε ότι «προβλέπει» μια τέτοια κίνηση.

Ωστόσο συνεχίζει να αναμένει ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού έως τα τέλη του έτους, υποδηλώνοντας ότι μια επίσημη απόφαση για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης θα έλθει αργότερα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.