Χωρίς αλλαγές το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ για τον τερματισμό του QE

Χωρίς αλλαγές το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ για τον τερματισμό του QE

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες, όπως αναμενόταν, αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, επαναλαμβάνοντας πως θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος Δεκεμβρίου και πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πριν από το φθινόπωρο του 2019, παρόλο που προειδοποίησε πως ενισχύεται η απειλή του οικονομικού προστατευτισμού.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε χθες πως η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αρκετά δυνατή ώστε να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε, δεύτερη φορά εφέτος, προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Πλέον η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2018, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το 2018, 1,9% για το 2019 και 1,7% για το 2020. Τον Μάρτιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,4% για το 2018, 1,9% για το 2019 και 1,7% για το 2020.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,7% για το διάστημα 2018-2020, με τον Ντράγκι να υποστηρίζει πως αυτός είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας που παραδοσιακά λέει πως ο πληθωρισμός πρέπει να βρίσκεται «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Αιτιολογώντας την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει την πορεία προς την έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί από το 2015, ο Μάριο Ντράγκι εξήγησε πως οι απειλή για ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση εξαιτίας της αναταραχής στο εμπόριο θα αντισταθμιστεί από την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την αύξηση των μισθών. «Η βασική πηγή αβεβαιότητας που παρατηρούμε στην παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται στην άνοδο του προστατευτισμού», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οπως είχε προαναγγείλει η ίδια η κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο, από τον Οκτώβριο οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα περιοριστούν στα 15 δισ. ευρώ, από 30 δισ. ευρώ, προηγουμένως. Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο επανέλαβε πως θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 0%. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των οικονομολόγων είναι πως η πρώτη αύξηση θα αφορά στο επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες, το οποίο θα αυξηθεί, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019, από το -0,4% στο -0,2%. Αναφερόμενος στο θέμα της επανεπένδυσης των εσόδων από τις αγορές ομολόγων είπε πως αυτό θα συζητηθεί είτε τον Οκτώβριο είτε τον Δεκέμβριο. «Η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να μείνει στο αυτόματο πιλότο», σχολίασε μιλώντας στο Reuters o Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή