Επιπλέον δασμούς ύψους 200 δισ. επιβάλλει ο Τραμπ στην Κίνα

Επιπλέον δασμούς ύψους 200 δισ. επιβάλλει ο Τραμπ στην Κίνα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για επιπλέον δασμούς στην Κίνα έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Bloomberg ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή σε συνεργάτες του για την επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε αντικείμενα όπως έπιπλα, τσάντες και τεχνολογικά είδη.

Πρόκειται για μια στροφή των ΗΠΑ καθώς είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται δασμοί σε καταναλωτικά αγαθά καθώς ο πρώτος γύρος δασμών είχε πλήξει κυρίως τον βιομηχανικό τομέα. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για επανέναρξη των συνομιλιών με το Πεκίνο ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. 

Ενδεικτική των διαθέσεων Τραμπ ήταν και μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter στην οποία ανέφερε ότι «έχει το πάνω χέρι» στο θέμα αυτό και ότι δεν βιάζεται να λύσει το ζήτημα. 

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί κινεζικών προϊόντων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εισήγαγαν προϊόντα από την Κίνα ύψους 505 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Ομως, οι εισαγωγές του 2018 από την Κίνα μέχρι τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει πάντως ότι μια ενδεχόμενη νέα επιβολή δασμών δεν θα έμενε αναπάντητη. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή