ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργοί Εμπορίου G20: «Επείγουσα ανάγκη» για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Υπουργοί Εμπορίου G20: «Επείγουσα ανάγκη» για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Οι υπουργοί Εμπορίου και Επενδύσεων των κρατών μελών των G20, που πραγματοποιούν συνάντηση στην Αργεντινή, δήλωσαν ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για τη βελτίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) μπροστά στις νέες παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δίνει εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, οι υπουργοί τόνισαν ότι «εντείνουν το διάλογο» για τις διεθνείς εμπορικές διαφορές, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες πιθανών μεταρρυθμίσεων του WTO ή του τρόπου ενίσχυσης του διαλόγου για το εμπόριο.

«Προφανώς, τα μέτρα για την επιβολή νέων δασμών δεν είναι θετικά», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγής και Εργασίας της Αργεντινής Ντάντε Σίκα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου, που διήρκησε μία μέρα. «Αλλά χρειάζεται να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Η Αργεντινή ασκεί φέτος την εκ περιτροπής προεδρία των G20.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον WTO, αν ο Οργανισμός συνεχίζει να μεταχειρίζεται άδικα τις ΗΠΑ.

Ο Σίκα παράλληλα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της νοτιοαμερικάνικης κοινής αγοράς Mercosur, ολοκληρώνονται και μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Mercosur αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

«Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αναφορικά με τις πιο νευραλγικές πτυχές μιας συμφωνίας ΕΕ- Mercosur και καταλήγουμε στις πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS