ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέο ιστορικό χαμηλό για το πέσο της Αργεντινής

Nέο ιστορικό χαμηλό για το πέσο της Αργεντινής

Το πέσο της Αργεντινής υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Λατινικής Αμερικής παρά τις προσπάθειες του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να τους καθησυχάσει. Χθες το νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε στα 39,9 πέσο έναντι του δολαρίου, έχοντας καταγράψει απώλειες 53% από τις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Την Πέμπτη διαδήλωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι πως το Μπουένος Αϊρες ευνοεί τον στρατό και την αστυνομία εις βάρος της παιδείας και του συστήματος πρόνοιας. Στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση Μάκρι και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) περιλαμβάνονται περικοπές στα επιδόματα υπηρεσιών κοινής ωφελείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος μεταφορών και ενέργειας.

Οι εκροές κεφαλαίων πηγάζουν από τη δυσπιστία των αγορών ότι η Αργεντινή θα μπορέσει να καλύψει τις ομολογιακές υποχρεώσεις της για το 2019. Κατά συνέπεια, η Αργεντινή δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει την πτώση του εγχώριου νομίσματος που έχει οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό. Η οικονομία της έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο. Οι τιμές καταναλωτή αναρριχήθηκαν 34,4% τον Αύγουστο από πέρυσι παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% από την κεντρική τράπεζα.

Υπό αυτές τις πιέσεις, η Αργεντινή ζήτησε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα 50 δισ. δολαρίων με σκληρά μέτρα λιτότητας που θυμίζουν στους πολίτες της χώρας την κρίση του 2001.

Μία από τις ρίζες των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής είναι η κάλυψη απαιτήσεων και έντοκων πληρωμών, συνολικού ύψους 25 δισ. δολαρίων, μέσα στο 2019. Σε αρχική φάση, η κυβέρνηση Μάκρι έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει 11,7 δισ. δολάρια το 2019 από τη γραμμή πίστωσης των 50 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ.

Αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση Μάκρι σκόπευε να αντλήσει επιπλέον 3 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, όμως, το επενδυτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι δυσμενές για την Αργεντινή. Βασικός λόγος είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.