ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά αρχίζει πλέον να πιστεύει τη Fed

Η αγορά αρχίζει πλέον να πιστεύει τη Fed

Επιτέλους, οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν τις προβλέψεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τα επιτόκια δανεισμού. Και αυτό έχει να συμβεί εδώ και αρκετό καιρό. Κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και κερδοσκόποι αλλάζουν στάση απέναντι στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, προεξοφλώντας την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και των αποδόσεων. Πρόκειται για σημάδι ότι εγκαταλείπουν την προηγούμενη θέση τους και θεωρούν ότι η Fed όντως θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού με τον ρυθμό και στον βαθμό που έχει προβλέψει. Το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας μετά την κρίση, και ιδιαίτερα μετά την αναταραχή που είχε προκληθεί τον Μάιο του 2013, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν πως η χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός θα απέτρεπαν τη Fed από το να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού. Η Fed αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού και περιορίζει το ύψος του ισολογισμού της, ωστόσο η αγορά, που θεωρούσε όλα αυτά τα χρόνια πως η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να τα αυξήσει σημαντικά, ήταν σε μεγάλο βαθμό ορθή. Η αγορά χλεύαζε για χρόνια το αξίωμα «Μην πας κόντρα στη Fed». Ωστόσο, κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και κερδοσκόποι φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ να συνεχίσουν αυτή τη μάχη και δεν αντιμάχονται πλέον τη Fed.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC), οι επενδυτές αυτοί έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι θα υποχωρήσει η τιμή (και συνεπώς θα αυξηθεί η απόδοση) των προθεσμιακών συμβολαίων για διετή ομόλογα και για έντοκα γραμμάτια 30 ημερών. Στην ουσία στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια δανεισμού και οι αποδόσεις θα αυξηθούν για το βραχυπρόθεσμο χρέος με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι πίστευαν προηγουμένως, αποδεχόμενοι πλέον τις προβλέψεις της Fed ότι θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού δύο φορές ακόμη εντός του 2018 και τρεις φορές ακόμη το 2019. Τα στοιχεία της CFTC δείχνουν πως την εβδομάδα έως τις 11 Σεπτεμβρίου τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είχαν διπλασιάσει, σε 61.151 συμβόλαια, τα στοιχήματα ότι θα υποχωρήσει η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων 30 ημερών. Είναι η έκτη συναπτή εβδομάδα που τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση, περίοδος που είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου του 2014. Βέβαια, η αντιστροφή της τάσης είναι ακόμα πολύ μικρότερη από εκείνη του 2014, διότι έως και τον Ιούλιο οι κερδοσκόποι είχαν σχηματίσει τη μεγαλύτερη καθαρή θέση της τελευταίας δεκαετίας υπέρ της ανόδου της τιμής των αμερικανικών ομολόγων. Ομοίως οι κερδοσκόποι αύξησαν την περασμένη εβδομάδα τα καθαρά συμβόλαια ότι θα υποχωρήσει η τιμή των διετών αμερικανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ενώ διατήρησαν σχεδόν αμετάβλητη τη θέση τους για τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα.

Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι ένα στοίχημα ότι θα αυξηθούν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και ότι των υπολοίπων θα παραμείνουν ίδιες. Ωστόσο πρόκειται για στοίχημα που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα χάσει αναπτυξιακή ορμή το επόμενο διάστημα, διότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα αυξηθούν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, όχι όμως και οι μακροπρόθεσμες. Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ διετών και δεκαετών αμερικανικών ομολόγων περιορίστηκε και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα σε λιγότερες από 20 μονάδες βάσης και πλησιάζει στη μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί από το 2007. Το κατά πόσον ο περιορισμός της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποτελεί σημάδι επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, χαμηλού πληθωρισμού και νέας μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed αποτελεί αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι το γεγονός πως πριν από κάθε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1960 και μετά έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης (τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερη απόδοση από τα μακροπρόθεσμα).