ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alibaba: Οι εμπορικές προστριβές ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να κρατήσουν 20 χρόνια

Alibaba: Οι εμπορικές προστριβές ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να κρατήσουν 20 χρόνια

Οι εμπορικές προστριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να κρατήσουν δύο δεκαετίες και θα δημιουργούσαν ένα «χάος» για όλους τους εμπλεκόμενους, λόγω των αδύναμων κανόνων για το εμπόριο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Alibaba, Tζακ Μα.

Ειδικότερα, δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν σε επενδυτικό συνέδριο της Alibaba μερικές ώρες αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι θα ανταπαντήσει.

Ο Μα δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα επηρεάσουν πιθανόν τις κινεζικές και τις ξένες επιχειρήσεις, άμεσα και αρνητικά. Προέβλεψε ότι οι κινεζικές εταιρίες θα μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν τους δασμούς.

Alibaba: Οι εμπορικές προστριβές ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να κρατήσουν 20 χρόνια-1
O ισχυρός άνδρας της Alibaba, Tζακ Μα.

«Μπορείς να κερδίζεις τη μάχη, αλλά χάνεις τον πόλεμο», δήλωσε ο Μα σε εκδήλωση μετόχων στη Χανγκτζόου. «Μεσοπρόθεσμα, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο Μα δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα χρειάζονται νέοι εμπορικοί κανόνες.

«Ακόμα και αν αποσυρόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας νέος πρόεδρος θα έρθει, και πάλι θα συνεχιστεί…Χρειαζόμαστε νέους εμπορικούς κανόνες, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τον ΠΟΕ», δήλωσε, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Alibaba: Οι εμπορικές προστριβές ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να κρατήσουν 20 χρόνια-2

Ο Μα προέβη στα σχόλια αυτά στην τελευταία, όπως δήλωσε, ομιλία του προς τους μετόχους ως πρόεδρος του κινεζικού γίγαντα του διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του εντός του έτους και θα παραδώσει τα ηνία στον διευθύνοντα σύμβουλο Ντάνιελ Τζανγκ.

Alibaba: Οι εμπορικές προστριβές ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να κρατήσουν 20 χρόνια-3

Πηγή Φωτό: Reuters