Δεν είναι γεμάτη η φαρέτρα της Κίνας

Δεν είναι γεμάτη η φαρέτρα της Κίνας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο θα δυσκολευτεί να επιβάλει ισάξια αντίποινα στους νέους δασμούς ύψους 10% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Οι εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κίνα είναι λιγότερες από 200 δισ. δολάρια και έτσι το Πεκίνο θα πρέπει να επινοήσει άλλους τρόπους για εμπορικά αντίποινα. Οι Κινέζοι είναι, σε γενικές γραμμές, «μπερδεμένοι», δηλώνει ο ειδήμων σε εμπορικά θέματα Ραούλ Χινογιόσα-Ογιέντα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, ο οποίος έχει ταξιδέψει στη χώρα και έχει μιλήσει με επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Ανησυχούν ότι ο Τραμπ έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη διελκυστίνδα δασμών και αντιποίνων», προσθέτει ο Χινογιόσα-Ογιέντα. Οι αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 187,5 δισ. δολάρια, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ έφθασαν τα 522,9 δισ. δολάρια. Τι θα γίνει αν ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλει νέους δασμούς στα υπόλοιπα 267 δισ. δολάρια, όπως έχει απειλήσει;

Ορισμένοι Κινέζοι επιδιώκουν την υιοθέτηση μιας σκληρής στάσης. Ο Λου Ζιγουέι, ο οποίος αποσύρθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2016, αλλά παραμένει επικεφαλής του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης, προτείνει το «πάγωμα» των εξαγωγών σε απαραίτητα εξαρτήματα για την παραγωγή προϊόντων στις ΗΠΑ. Ετσι θα διαταρασσόταν η εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικοί σε αυτά τα θέματα, όμως, απορρίπτουν αυτήν την ιδέα διότι δεν είναι εφαρμόσιμη και δεν συμφέρει το Πεκίνο.

Είναι πολύ πιθανόν οι δασμοί που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στο παγκόσμιο εμπόριο. Ακόμη και αν αποχωρίσει από τον Λευκό Οίκο εντός διετίας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αλλάξει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Αν και οι Δημοκρατικοί διαφωνούν με την ευρύτερη ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, πολλοί εγκρίνουν τις επιθέσεις του στην Κίνα.

Στο Πεκίνο οι υπέρμαχοι αυτής της επιλεκτικής επιβολής δασμών σε συγκεκριμένα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή προϊόντων στις ΗΠΑ θεωρούν πως μόνον έτσι θα περιοριστεί η ζημία στην κινεζική οικονομία και ίσως τελικά να εξομαλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι ηγέτες της Κίνας «δεν επιθυμούν έναν πόλεμο σε ίσους χρηματικούς όρους», σχολιάζει ο Γιου Γιονγκντίνγκ, οικονομολόγος στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στην Κίνα. «Σκοπός τους είναι να σταματήσουν τον εμπορικό πόλεμο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι επιλογές της Κίνας είναι περιορισμένες. Το Πεκίνο μπορεί να θέσει εμπόδια στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Ηδη οι αρχές ανταγωνισμού ματαίωσαν την απόπειρα εξαγοράς μιας ολλανδικής κατασκευάστριας επεξεργαστών από την Qualcomm, έναντι 44 δισ. δολαρίων. Η Κίνα έχει, επίσης, δεσμευτεί να αγοράσει σόγια από άλλες χώρες. Θα είναι δύσκολο, όμως, να αντικαταστήσει πλήρως τις άφθονες προμήθειες σόγιας που καταφθάνουν από τις ΗΠΑ.

Εχουν υπάρξει, επίσης, καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων από τις ΗΠΑ στα κινεζικά λιμάνια. Τα μοντέλα Lincoln της Ford και άλλα προϊόντα υποβλήθηκαν σε επιμελείς τελωνειακούς ελέγχους αυτό το καλοκαίρι. Aλλά οι καθυστερήσεις αυτές δεν είχαν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για να λειτουργήσουν ως εμπορικά αντίποινα στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ. «Είναι βέβαιον ότι η Κίνα θα επινοήσει πιο αποτελεσματικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ», σχολίασε ο Μέι Χίνγουι, ερευνητής στην ακαδημία ερευνών και εκπαίδευσης του υπουργείου Εμπορίου. Αλλά πιο δραστικές κινήσεις, όπως το κλείσιμο εργοστασίων και το μποϊκοτάρισμα προϊόντων στην αγορά, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια θέσεων εργασίας εντός κινεζικών συνόρων. Μερίδα αναλυτών θεωρεί πως αν η Ουάσιγκτον επέβαλλε περισσότερους δασμούς απ’ ό,τι η Κίνα, τότε θα προκαλούνταν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή