Εκπτώσεις από την Αγκυρα στη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε ξένους επενδυτές

Εκπτώσεις από την Αγκυρα στη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε ξένους επενδυτές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές, η Τουρκία μειώνει το ύψος της επένδυσης που απαιτεί για να χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους. Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα, παρά τη θεαματική αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα, πάντως, με τον Τούρκο πρόεδρο, η κρίση στη γειτονική χώρα είναι κατασκευασμένη και αποτέλεσμα συντονισμένης επίθεσης από το εξωτερικό.

Δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρει ότι αρκεί επένδυση ύψους 500.000 δολαρίων σε μετοχές ή άλλους τουρκικούς τίτλους, ενώ έως τώρα το όριο ήταν 2.000.000 δολάρια. Παράλληλα μειώνεται στις 250.000 δολάρια από το 1 εκατ. δολάρια η αξία της επένδυσης σε ακίνητα με την οποία χορηγείται υπηκοότητα. Σε ό,τι αφορά το ύψος της κατάθεσης σε τράπεζα που εξασφαλίζει τουρκική υπηκοότητα μειώνεται πλέον στις 500.000 δολάρια από τα τρία εκατ. δολάρια που ίσχυε έως τώρα. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα μειώνει στις 50 από τις 100 τις θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργεί ένας ξένος επενδυτής για να πάρει την τουρκική υπηκοότητα.

Η είδηση προκάλεσε ικανοποίηση στις τουρκικές μεσιτικές εταιρείες και στις εταιρείες ακινήτων που στοχεύουν σε πωλήσεις 10 δισ. δολαρίων ετησίως αποκλειστικά σε ξένους. Οπως ανέφερε στη Hurriyet ο Φεγιουλάχ Γετκίν, επικεφαλής της Ενωσης Επενδυτικών Εταιρειών Ακινήτων, από το 2012 έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους, φτάνοντας στα 4,6 δισ. δολάρια ετησίως. Το 2012 θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο σχετικός νόμος και αφορούσε όσους ξένους επένδυαν στα τουρκικά ακίνητα ένα εκατ. δολάρια. Ο ίδιος εκτιμά ότι με τη χαλάρωση των απαιτήσεων θα αυξηθούν οι πωλήσεις.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων που φέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας να εκτινάσσεται στα 11,4 δισ. δολάρια τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, καταγράφοντας αύξηση 102% σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας κυμαινόταν χθες το βράδυ στις 6,26 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο, παραμένοντας σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, μολονότι έχει σημειώσει οριακή ανάκαμψη μετά την αύξηση των επιτοκίων στο 24%. Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Βετεράνων, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες τη θέση του ότι «δεν υπάρχει κρίση εδώ», ότι «η Τουρκία βαδίζει προς το μέλλον και θα ενισχύεται κάθε ημέρα», ενώ απέδωσε για μία ακόμη φορά την πτώση του νομίσματος «στις διεθνείς επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή