ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Danske Bank κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στην Εσθονία

Η Danske Bank κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στην Εσθονία

Υποπτες συναλλαγές ύψους 200 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία την περίοδο 2007-2015. «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ύποπτες», παραδέχεται η διοίκηση της τράπεζας στη διάρκεια εσωτερικού ελέγχου για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι περίπου 6.200 από τους 15.000 πελάτες του υποκαταστήματος της Danske Bank στην Εσθονία εμφανίζουν «ενδείξεις υψηλού κινδύνου» σε ένα χαρτοφυλάκιο όπου μπορεί να βρει κανείς υπηκόους Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανίας. Σχεδόν όλοι από τους 6.200 πελάτες της Danske Bank στην Εσθονία έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς πέρασαν απαρατήρητες ύποπτες συναλλαγές 200 δισ. δολαρίων από το υποκατάστημα της Danske Bank σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Εσθονία. Το ύψος των συναλλαγών είναι σχεδόν εννέα φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Εσθονίας. Η Danske Bank αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πόσα από τα 200 δισ. ευρώ ήταν τα παράνομα κεφάλαια που βρήκαν διέξοδο από το υποκατάστημα της Εσθονίας. Aξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια η διεύθυνση της Danske στην Εσθονία είχε αποφύγει να ενσωματώσει το σύστημα συναλλαγών της στην κεντρική πλατφόρμα της δανικής τράπεζας, με το επιχείρημα ότι θα είχε υψηλό κόστος.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές υποψίες των Αρχών για εισροές παράνομων κεφαλαίων έως και 9,1 δισ. ευρώ, κυρίως από τη Ρωσία. Η Κοπεγχάγη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα η υπόθεση, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι ποινικές έρευνες στη Δανία αλλά και στην Εσθονία. Οι κινήσεις της Danske έχουν επίσης μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών. Εντούτοις, η τράπεζα τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Εκτός των άλλων, το σκάνδαλο αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον τραπεζικό κλάδο της Δανίας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους λιγότερο διεφθαρμένους και περισσότερο διαφανείς σε όλο τον κόσμο. Τα πορίσματα της έρευνας οδήγησαν στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Danske Τόμας Μπόργκεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας από το 2009 έως το 2012. Θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. «Αν και δεν φέρω καμία ευθύνη απέναντι στον νόμο, είμαι υπεύθυνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως οργανισμός αποτύχαμε σε αυτήν την κατάσταση και δεν ήμασταν αντάξιοι των προσδοκιών», δήλωσε ο 54χρονος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Eνδείξεις για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος υπήρχαν από το 2007. Οπως αναφέρεται στον εσωτερικό έλεγχο της Danske Bank, η εποπτική αρχή της Εσθονίας είχε επικρίνει προ δεκαετίας την τράπεζα για την παθητικότητά της όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Εκτοτε η εποπτική αρχή της Εσθονίας είχε ενημερωθεί από τις Αρχές της Δανίας ότι «λαμβάνουν χώρα εγκληματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος, της τάξεως δισεκατομμυρίων ρουβλίων τον μήνα».

Η μετοχή της Danske υποχώρησε χθες έως και 8% και έχει χάσει το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Από τον Μάιο του 2017, όταν έφθασε η χρηματιστηριακή της αξία τελευταία φορά σε υψηλά επίπεδα, έχει χάσει 14 δισ. δολάρια. Η τράπεζα έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ετήσια κερδοφορία από 18 με 20 δισ. κορώνες Δανίας σε 16 με 17 δισ. κορώνες. Η Danske Bank δεν είναι η μοναδική τράπεζα στην Ευρώπη που βρέθηκε να εμπλέκεται σε σκάνδαλο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Πέρυσι, η Deutsche Bank πλήρωσε πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων διότι συμμετείχε σε ξέπλυμα 100 δισ. δολαρίων προς όφελος Ρώσων πελατών της.