ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street

Ευνοϊκό ήταν το κλίμα μεταξύ των επενδυτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω άμβλυνσης των ανησυχιών για κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν με κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνταν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,7%. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ενισχύονταν 0,96% και 0,75%, αντίστοιχα, τείνοντας προς νέα επίπεδα-ρεκόρ. Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων παρουσίασαν άνοδο 4 μ.β., στο 2,90%. Αφορμή στάθηκαν οι απειλές του Κινήματος 5 Αστέρων ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του για υψηλότερες δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2019.

Tο δολάριο υποχώρησε χθες στα χαμηλά επτά εβδομάδων, διότι οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη στις θεωρούμενες ασφαλείς επενδύσεις, όπως το αμερικανικό νόμισμα. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,69% στο 1,1752 δολάρια. Το δολάριο είχε προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον χάρη στην όξυνση των εμπορικών διενέξεων τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι οι επενδυτές στοιχημάτιζαν πως θα ενισχυόταν εις βάρος άλλων νομισμάτων με υψηλότερο ρίσκο. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» άλλων ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε χθες 0,54%. Στην αγορά εμπορευμάτων η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» έδειξε να ανακόπτεται μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τον ΟΠΕΚ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον διεθνή οργανισμό να κινηθεί και να μειώσει τις τιμές. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent μειώθηκε κατά 50 σεντ στα 78,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης είχε απώλειες 16 σεντ στα 70,96 δολάρια το βαρέλι. Την Τετάρτη είχε ενισχυθεί 2%.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι κλάδοι που επηρέασαν θετικά τους δείκτες ήταν εκείνοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της εξόρυξης. Ειδικά ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσε κέρδη 1,8%. Στο Λονδίνο ο Ftse 100 έκλεισε με άνοδο 0,49%, στη Φρανκφούρτη ο Dax με +0,88%, στο Παρίσι ο Cac 40 με +1,07%, στο Μιλάνο ο Ftse Mib με +0,51%, ενώ στη Μαδρίτη ο Ibex 35 με κέρδη της τάξεως του 1,03%.