Η Ολλανδία επιχειρεί να απαλλαγεί από το στίγμα του φορολογικού παραδείσου

Η Ολλανδία επιχειρεί να απαλλαγεί από το στίγμα του φορολογικού παραδείσου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να παύσει η χώρα να θεωρείται ευρωπαϊκός φορολογικός παράδεισος, επισημαίνει η The New York Times. Στις αρχές της εβδομάδας, το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή δέσμη μέτρων για την κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν είτε πολύ χαμηλή φορολόγηση είτε πλήρη φοροαποφυγή σε πολυεθνικούς ομίλους. Με το υπάρχον καθεστώς, εταιρείες όπως η Ikea, η Netflix, η Uber και η Google μπορούν να μετακινούν τα κέρδη απ’ όλο τον κόσμο μέσω των ολλανδικών θυγατρικών τους και να τα διοχετεύουν, για παράδειγμα, σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Μένο Σνελ επισημαίνει ότι «πρέπει να αποδεχθούμε πως ορισμένες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση του χαλαρού φορολογικού συστήματος που έχουμε στην Ολλανδία».

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να επιβάλλεται φόρος στα κέρδη που μεταφέρονται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Επίσης, προτείνει να τιμωρούνται όσες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις αποκλίσεις στις νομοθεσίες διαφόρων χωρών για να εξασφαλίσουν διπλές φοροαπαλλαγές. Το αν αυτές οι προτάσεις καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλέγμα των λογιστών, των δικηγόρων και των συμβούλων που υποδεικνύουν στις πολυεθνικές τρόπους μείωσης των φόρων είναι ακόμη ασαφές. Η Ολλανδία διαθέτει αξιόπιστο δικαστικό σύστημα, ενώ ο δημόσιος τομέας της δεν είναι διεφθαρμένος, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στα νησιά-φορολογικούς παραδείσους.

Επίσης, η Ολλανδία έχει υπογράψει φορολογικές συμφωνίες με πάρα πολλές χώρες, ενώ οι φόροι είναι σχεδόν μηδενικοί επί των κεφαλαίων που διακινούνται μέσω της χώρας. Ωστόσο, η χώρα χάνει σιγά σιγά αυτό το δέλεαρ ως φορολογικός παράδεισος, ενόψει νέων αυστηρότερων κανόνων της Ε.Ε. που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Επιπλέον, σε αυτό συνέβαλε και η μείωση φόρων για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, που απαξίωνε τον ρόλο της Ολλανδίας, αλλά και η νέα σχετική νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με αυτήν, οι αμερικανικές εταιρείες φορολογούνται για τα κέρδη τους, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Στην Ολλανδία μέχρι πρόσφατα οι λογιστές των εταιρειών μπορούσαν να ζητήσουν την προέγκριση μιας φορολογικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Και όταν δεχόταν η ολλανδική κυβέρνηση επικρίσεις, απαντούσε ότι, διευκολύνοντας πολυεθνικές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Ολλανδία ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, βοηθώντας, για παράδειγμα, την ΙΚΕΑ να πληρώνει λιγότερους φόρους. Από την άλλη, οι Ολλανδοί εξοργίζονται με τη σκέψη πως υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για τις εταιρείες, ενώ εκείνοι καταβάλλουν υψηλούς φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή