Η Comcast πλειοδότησε έναντι της 21st Century και απέκτησε τον όμιλο Sky

Η Comcast πλειοδότησε έναντι της 21st Century και απέκτησε τον όμιλο Sky

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη σκληρή μάχη μεταξύ Comcast και 21st Century Fox για την εξαγορά του βρετανικού ομίλου Sky. Νικήτρια αναδείχθηκε η Comcast, που ανέβασε την προσφορά για την εξαγορά του ομίλου Sky στα 40 δισ. δολάρια. Ετσι, η κορυφαία συνδρομητική τηλεόραση των ΗΠΑ αποκτά τον έλεγχο της βρετανικής ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, που έχει 23 εκατ. συνδρομητές σε όλη την Ευρώπη. Η εξαγορά του Sky είναι κίνηση στρατηγικής σημασίας για να μη μείνει πίσω η Comcast στη νέα εποχή της οικιακής ψυχαγωγίας. Σήμερα, μεγάλοι παίκτες, όπως η Comcast και η 21st Century, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των διαδικτυακών καναλιών Netflix και Amazon.

Mια τεχνική δυσκολία για την Comcast αποτελεί το 39% που ήδη κατέχει η 21st Century στο μετοχικό κεφάλαιο του Sky. Αυτό το μερίδιο θα περάσει στην κυριότητα της Walt Disney μαζί με την εξαγορά της υπόλοιπης 21st Century έναντι 73 δισ. δολαρίων. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ της 21st Century είχε διατηρήσει το 34% του ομίλου Sky από την εποχή που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της καλωδιακής τηλεόρασης πριν από 30 χρόνια.

Ενα από τα πιο ελκυστικά στοιχεία για την εξαγορά του Sky είναι η συμφωνία με τον όμιλο καλωδιακών καναλιών ΗΒΟ, ο οποίος είναι παραγωγός της πολύ επιτυχημένης σειράς «Game of Thrones». Εναν χρόνο πριν, o Sky συνυπέγραψε με τη ΗΒΟ συμφωνία 250 εκατ. δολαρίων για την πολυετή συνεργασία τους. Aπώτερος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να ανταγωνιστούν το διαδικτυακό συνδρομητικό κανάλι Netflix, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει σειρές όπως το «Narcos» και το «Ηouse of Cards». Η απήχηση των παραγωγών Netflix και HBO είναι τόσο μεγάλη, που στα φετινά βραβεία Emmy είχαν έκαστος πάνω από 100 υποψηφιότητες.

Τον Ιούλιο, η 21st Century Fox του κ. Μέρντοχ είχε ανεβάσει το τίμημα για την εξαγορά του ομίλου Sky στα 32,5 δισ. δολάρια και μετά επανήλθε η αμερικανική Comcast με μεγαλύτερη προσφορά, στα 34 δισ. δολάρια. Τότε, η εταιρεία αναλύσεων Jefferies είχε προβλέψει ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερες προσφορές. Χθες, η τιμή της μετοχής του Sky ενισχύθηκε περισσότερο από 8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ αυτή της Comcast υποχωρούσε 6,97% στην αγορά Nasdaq.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή