ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωθηση στις ευρωπαϊκές αγορές από τις πετρελαϊκές

Ωθηση στις ευρωπαϊκές αγορές από τις πετρελαϊκές

Ανοδικά, έβδομη φορά στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στην άνοδο της μετοχής των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,46% στις 383,89 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,66%, έχοντας κινηθεί ανοδικά τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Κέρδη καταγράφηκαν και στη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,19%. Η μετοχή της BMW έκλεισε με πτώση 5,07%, μετά την προειδοποίηση για μειωμένα κέρδη εξαιτίας της έντασης στο εμπόριο. Η μετοχή της Daimler έκλεισε με ζημία 2,31% και της Volkswagen με πτώση 1,85%. Σχεδόν αμετάβλητος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι (0,05%). Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,18% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,1761. Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε ενισχυθεί έναντι του δολαρίου μέχρι το 1,1775, ωστόσο υποχώρησε μετά το σχόλιο του Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, ο οποίος υποβάθμισε τη σημασία της δήλωση Ντράγκι τη Δευτέρα πως ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

Η αγορά είχε ερμηνεύσει τη δήλωση Ντράγκι ως σημάδι πως η ΕΚΤ θα αυξήσει συντομότερα και ταχύτερα από το αναμενόμενο τα επιτόκια δανεισμού. Κινητήριος μοχλός για τις μετοχές ήταν χθες η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε νέο υψηλό επίπεδο από τα τέλη του 2014. Το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,97% και η τιμή του είχε υπερβεί τα 82 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 0,29%, στα 72,29 δολάρια το βαρέλι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε χθες εκ νέου κατά του καρτέλ του ΟΠΕΚ, λέγοντας πως «τα κράτη του ΟΠΕΚ κλέβουν ως συνήθως τον υπόλοιπο κόσμο και δεν μου αρέσει». Ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε τη μείωση της τιμής του πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Στη Wall Street οι επενδυτές ήταν μάλλον συγκρατημένοι ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού τρίτη φορά εντός του 2018. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 0,17% και ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,13%. Η επικρατούσα άποψη είναι πως η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για όσα θα πει στη συνέντευξη Τύπου ο Πάουελ σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια τα επιτόκια δανεισμού.