Ιταλία: συμβιβασμός για έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ

Ιταλία: συμβιβασμός για έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 κάτω από το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός μεταξύ του ανεξάρτητου υπουργού Οικονομικών και των ηγετών των δύο κυβερνητικών κομμάτων οδήγησε σε αποκλιμάκωση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων. Το ερώτημα είναι αν θα αποδεχθούν οι Βρυξέλλες το επιχείρημα της Ρώμης ότι πρέπει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομίας το 2018-2019. «Επικρατεί η πρόταση να διατηρήσουμε (το έλλειμμα) κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%», ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Reuters μετά τη συνάντηση, το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, των επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας και του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa δημοσίευσε χθες την πληροφορία ότι στη συνάντηση επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των Λουίτζι ντι Μάιο, αρχηγού του Κινήματος 5 Αστέρων, και Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, οι οποίοι πιέζουν για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ώστε να εφαρμόσουν μέρος των προεκλογικών τους υποσχέσεων, και του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Οικονομικών που ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών στην περίπτωση που αυξηθεί πολύ το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν στον προϋπολογισμό του 2019 στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ. Ο στόχος που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2019 ήταν έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στη συνάντηση ο Τρία επανέλαβε το αίτημα για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2019, ενώ οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι πίεσαν για έλλειμμα μεγαλύτερο από 2%. Η Ιταλία θα πρέπει να ορίσει, έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τους στόχους για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη, και να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς έγκριση από τις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου. Ο Ντι Μάιο είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ύψους 780 ευρώ τον μήνα σε φτωχούς Ιταλούς, παροχή που εκτιμάται ότι θα έχει κόστος 17 δισ. ευρώ αν εφαρμοστεί όπως είχε εξαγγελθεί. Ο Σαλβίνι είχε υποσχεθεί μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% και για ιδιώτες στο 20%, ιδέα το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 70 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και τα δύο κόμματα θέλουν να αντιστρέψουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (εκτιμώμενο κόστος 17 δισ. ευρώ) και να ακυρώσουν την αύξηση του ΦΠΑ (κόστος 12,5 δισ. ευρώ). «Φαίνεται ότι παίρνει σχήμα ο συμβιβασμός. Ολοι υποθέτουν πως (το έλλειμμα) θα είναι γύρω στο 2%», σχολίασε στο Reuters ο Μάρτιν βαν Φλιτ, υψηλόβαθμος αναλυτής για τα επιτόκια στην ING.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή