«Το Πεκίνο δεν εκφοβίζεται»

«Το Πεκίνο δεν εκφοβίζεται»

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολο να πάρει μέρος η Κίνα σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, όσο η Ουάσιγκτον «της βάζει το μαχαίρι στον λαιμό», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σούβεν από το Πεκίνο. Από το Βερολίνο, ο Ρομπέρτο Αζεβέδο, γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νικητές σ’ έναν εμπορικό πόλεμο. Τόνισε ότι η κατάρρευση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα μειώσει την ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου κατά 70% και θα οδηγήσει στην πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Από τον Ιούλιο οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει εμπορικό πόλεμο κατά του Πεκίνου. Αυτήν την εβδομάδα έκαναν ένα ακόμη βήμα. Επέβαλαν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Είχαν προηγηθεί οι δασμοί σε προϊόντα από την Κίνα αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων. Η Κίνα προχώρησε στη λήψη αντιποίνων, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων 50 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Τελευταία έφτιαξε νέα λίστα στην οποία προσέθεσε προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το πρόβλημα είναι ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, διότι οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή