ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τόκοι του χρέους «πνίγουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι τόκοι του χρέους «πνίγουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες

Είναι πολύ πιθανόν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποχρεωθεί να δαπανά περισσότερα για τους τόκους του δημοσίου χρέους παρά για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού ή τα προνοιακά προγράμματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι εφαρμόζονται φορολογικές περικοπές και τα επιτόκια αυξάνονται σταθερά, οπότε το κόστος αποπληρωμής εκτινάσσεται. Λιγοστεύουν, λοιπόν, τα έσοδα και αυξάνονται όσα διοχετεύονται στους τόκους. Οπότε η ηγεσία της χώρας θα δυσκολευθεί να εξοικονομήσει κονδύλια για να αντιμετωπίσει επείγοντα προβλήματα, όπως τα έργα αποκατάστασης των αυτοκινητοδρόμων και των γεφυρών ή η θωράκιση της οικονομίας από μελλοντικές κρίσεις. Μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 900 δισ. δολάρια, κεφάλαια που ξεπερνούν κατά πολύ τη χρηματοδότηση πάμπολλων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η εξυπηρέτηση του χρέους συνιστά την ταχύτερα αυξανόμενη δημόσια δαπάνη. Το 2019 οι τόκοι εκτιμάται πως θα φθάσουν τα 390 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας μια αύξηση 50% έναντι του 2017. «Κι αυτό αποτελεί πηγή προβληματισμού», παρατηρεί ο Γιουτζίν Στιούερλ, συνιδρυτής του ερευνητικού κέντρου φορολογικής πολιτικής Urban – Brookings Tax Ρolicy Center στην Ουάσιγκτον. Aλλωστε, με τα επιτόκια να αυξάνονται σταδιακά, και πάλι η αποπληρωμή θα ήταν ακριβότερη, ακόμα κι αν δεν δανειζόταν επιπλέον η κυβέρνηση.

Το δε δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει το 2019 στο σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2012. Οι σκληροπυρηνικοί οικονομολόγοι δεν μιλούν για τη δραστική μείωσή του. Αντιθέτως, φθάνουν στο σημείο να προτείνουν νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα το διογκώσουν. Λόγου χάριν, οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισηγήθηκαν προ ημερών να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα οι φοροαπαλλαγές που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2017. «Ξαφνικά το μείζον πρόβλημα του ελλείμματος των ΗΠΑ εξανεμίστηκε, σαν να έπαθαν όλοι μαζική αμνησία», παρατηρεί ο Μαρκ Γουόρνερ, Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω παραγόντων είναι πρωτόγνωρος, όπως λένε οι οικονομολόγοι. Κι αυτό σηματοδοτεί ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Κατά το παρελθόν, ο κρατικός δανεισμός διογκωνόταν σε φάση ύφεσης και ελαττωνόταν σε περιόδους ανάκαμψης.

Σήμερα το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνεται, ενόσω η οικονομία ακμάζει. Υπάρχει, οπότε, ο κίνδυνος, όταν επέλθει επιβράδυνση της οικονομίας, να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το να ενισχύει κανείς περαιτέρω μια υγιή οικονομία οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη, όπως αυτή στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο – ο ρυθμός έφθασε το 4,2%. Ο Τζέφρεϊ Φράνκελ, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, προειδοποιεί όμως: «Οταν η οικονομία εξασθενήσει, θα δυσκολευθεί η κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία ή να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες». Ισως, τότε, το Κογκρέσο να αισθανθεί την υποχρέωση να περιστείλει τις δαπάνες, εφόσον θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα, πλήττοντας περαιτέρω την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το να εξευρεθούν τα χρήματα να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος θα μεταφραστεί σε περιορισμό δαπανών, που διοχετεύονται σε άλλα προγράμματα. Προβλέπεται πως σε 10 χρόνια οι τόκοι θα απομυζούν το 13% των κρατικών δαπανών συγκριτικά με το 6,6% το 2017.