ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές και το πετρέλαιο

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές και το πετρέλαιο

Κέρδη κατέγραψαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εξαιρουμένου του Μιλάνου που έκλεισε με απώλειες λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμούς της Ιταλίας. Ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib σημείωσε απώλειες 0,62%, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν από 0,4% έως 2,1%. Απώλειες σημείωσε, επίσης, το ευρώ καθώς διολίσθησε χθες μέχρι το 1,1660 δολ. από το 1,1742 δολ. μία ημέρα πριν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης, αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 0,4%, ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 0,4%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,5% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,45%. Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές στην Ευρώπη παραμέρισαν χθες τους φόβους για τις επιπτώσεις της πολιτικής εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Μια από τις μετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή του ομίλου λιανικού εμπορίου H&M. Ενισχύθηκε κατά 11% αφού η διοίκηση καθησύχασε τους επενδυτές πως δεν θα χρειαστεί να μειώσει περισσότερο τις δαπάνες του ομίλου.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν άνοδο 0,35% και 0,5%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Θετικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση των αμερικανικών χρηματιστηρίων διαδραμάτισε προχθεσινή δήλωση του πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, πως η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή. Κέρδη τουλάχιστον 2% εμφάνισαν οι μετοχές των Amazon και Apple, ωθώντας τον χρηματιστηριακό δείκτη Nasdaq σε άνοδο 0,72%.

Mεγάλη άνοδο εμφάνισαν οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου καθώς αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν. Ενόψει της επαναφοράς των κυρώσεων αυτών έχει ήδη σημειωθεί πτώση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και έτσι συρρίκνωση της παγκόσμιας προσφοράς. Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε χθες άνοδο της τάξεως του 0,66%, φθάνοντας τα 72,23 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του Brent προσέγγισε τα 82 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας άνοδο 0,38%. «Το πετρέλαιο προβλέπεται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω στις αγορές λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επανέφερε η κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος της Τεχεράνης», σχολιάζει ο Στίβεν Ινς, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία OANDA.