Κρίσιμες αποφάσεις για το ιταλικό έλλειμμα

Κρίσιμες αποφάσεις για το ιταλικό έλλειμμα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του ιταλικού συνασπισμού για τον προϋπολογισμό του 2019. Ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά επιδιώκουν με κάθε μέσο να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Πιέζουν για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία προτείνει συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ. Βάσει χρονοδιαγράμματος, το υπουργικό συμβούλιο έπρεπε να συμφωνήσει έως τα μεσάνυχτα σχετικά με τους βασικούς στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019: το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ύψος του δημόσιου χρέους και τον ρυθμό ανάπτυξης.

Οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών της χώρας Τζοβάνι Τρία οδήγησαν νωρίτερα χθες σε άνοδο το κόστος δανεισμού στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, η Λάρα Σάλα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον κ. Τρία να απειλεί με παραίτηση. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, έκανε λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η Ιταλία υποχρεούται ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες της και το χρέος της, που βρίσκεται στο 132% του ΑΕΠ. Προεκλογικά, όμως, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε υποσχεθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του πληθυσμού και η Λέγκα την επιβολή χαμηλότερου και ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Tο υπουργικό συμβούλιο έλαβε χώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για να προσδιορίσει τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους για την επόμενη τριετία. Νωρίς χθες, δημοσίευμα της Corriere della Sera έκανε λόγο ότι αναβάλλεται η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για δύο ημέρες. Οι υπεύθυνοι του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού έσπευσαν να το διαψεύσουν. Οι επενδυτές θεώρησαν, όμως, πως το δημοσίευμα ήταν προάγγελος επικείμενης παραίτησης του Τρία, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πάνω από το 2,9% και σε πτώση το ευρώ έναντι του δολαρίου. Απώλειες σημείωσαν, επίσης, οι τραπεζικές μετοχές, διότι διατηρούν στους ισολογισμούς τους το 18% του δημοσίου χρέους της Ιταλίας. Στη διάρκεια της μέρας, όμως, ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί δύο ώρες αργότερα.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ των απόψεων του κόμματός μας και των απόψεων του κ. Τρία», δήλωσε ανώνυμα μέλος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Προσέθεσε ότι «ο κ. Τρία εμμένει για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ και έχει απειλήσει ότι θα παραιτηθεί. Του είπαμε πως είναι ελεύθερος να το κάνει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λέγκας, Ρικάρντο Μολινάρι, δήλωσε χθες στο Reuters ότι «αν ο κ. Τρία συμφωνήσει μαζί μας, τότε εντάξει, αν όχι, θα βρούμε άλλον υπουργό». Προσέθεσε ότι δημοσιονομικό έλλειμμα από 2,6% έως 2,4% του ΑΕΠ δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή την Ιταλία. Σημειωτέον ότι ο κ. Τρία δεν ανήκει σε καμία από τις δύο πολιτικές παρατάξεις που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία.

Ασπονδοι σύμμαχοι

Δοκιμάζεται η ενότητα της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, επειδή τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν προσπαθούν για να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Στόχος είναι να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να δημιουργηθούν τα περιθώρια για να θεσμοθετήσει καθένας το προεκλογικό πρόγραμμα για την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας υποστηρίζει την πρόταση του Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων για αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα 780 ευρώ ανά μήνα. «Το κόμμα του Κινήματος των 5 Αστέρων ανησυχεί διότι βλέπει να κερδίζει σε δημοφιλία η Λέγκα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Ρομπέρτο ντι Αλιμόντε. «Τα Κίνημα των 5 Αστέρων πρέπει να βρει τρόπο να συνεννοηθεί με τη Λέγκα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα δοκιμάζει την ενότητα και τις αντοχές της κυβέρνησης», συμπληρώνει ο Ντι Αλιμόντε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή